For The Love Of Life

For The Love Of Life
For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life For The Love Of Life

Plaats: Lelystad

Locatie: Ziekenhuisweg 100

Kunstenaar: Menno Baars

Materiaal: piepschuim, polyester

Jaar: 2010


Beschrijving:

Voor de MC Groep Ziekenhuizen maakte de Lelystadse kunstenaar en cardioloog Menno Baars het kunstwerk ‘For The Love Of Life’. Baars zet zich dagelijks in voor patiënten met zieke of falende organen. Dit inspireerde hem om deze kunstwerken te maken. De beeldengroep bestaat uit vijf metershoge beschilderde organen, vier beelden staan voor het ziekenhuis, de vijfde sculptuur, de nier staat achter het gebouw op de parkeerplaats. De sculpturen, met een hoogte van 2,90 m tot 4,30 m, zijn op 23 december 2010 onthulddoor Frits Visser, Raad van Bestuur MC Groep Ziekenhuizen, Mark Haasnoot, Kunsthandel Mark Haasnoot en Jop Fackeldey, wethouder cultuur Lelystad.

Baars licht zijn kunstwerken als volgt toe: "De sculpturen verbeelden verschillende organen. Deze illustreren het broze geluk van het biologische bestaan en het belang van goede gezondheidszorg. Ik wil hiermee proberen mensen te verleiden tot een gezondere levensstijl. Ik heb in dit project gewerkt met organen om te laten zien hoe geweldig mooi het menselijk lichaam in elkaar steekt en hoe belangrijk het is dat wij mensen ons realiseren dat het onze organen zijn die ons in staat stellen van het leven te proeven. Het gaat over naastenliefde. Dat is de reden dat ik in deze serie buitensculpturen vier essentiële interne organen (het hart, de longen, de nieren en de darm) gepositioneerd heb rondom de tong. Proeven doe je immers met je tong".

Op 18 december 2012 is een 4 meter hoog kunstwerk van een oog geplaatst op de parkeerplaats bij het MC Zuiderzee. In oktober 2012 startte het ziekenhuis met de bouw van een eigen Oogziekenhuis Zonnestraal. Baars krijgt het verzoek van zorgondernemer Loek Winter om een zesde orgaansculptuur te maken. Omdat het ter gelegenheid is van de oogkliniek werd het vanzelfsprekend een oog.

De kunstenaar heeft de organen uit piepschuim gesneden. Daaromheen zit een huid van glasvezelversterkt polyester die Baars heeft beschilderd. Bekijk het filmpje waarop je kunt zien hoe het kunstwerk gemaakt is.

Kunstenaar

Menno Baars werd op 4 oktober 1961 in Utrecht geboren. Hij studeerde filosofie en geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en aan Harvard Medical School in Boston (Verenigde Staten) en wordt in Nieuwegein opgeleid tot cardioloog. Na het behalen van zijn artsenexamen begon Baars in 1990 met schilderen. Toen hij in zijn gloednieuwe huis naar de witte muren staarde en bedacht wat voor schilderij daar moest komen te hangen, maakte hij het zelf. Zijn stijl is ontleend aan de grote CoBrA schilders als Karel Appel, Corneille en Asgar Jorn en ook  zijn elementen terug te vinden van de Duitse schilders Baselitz en Sigmar Polke. Hij ontwikkelde een eigen speelse en vrolijke schilderkunst op de grens van figuratie en abstractie. Een opvallend kenmerk van zijn soms grote schilderijen is de dynamische schriftuur met dikke, soms rechtstreeks uit de tube geknepen, verfstrepen.

De kunstzinnige cardioloog vestigde de aandacht op zich met creatieve stunts. Zo ‘schilderde’ hij op vliegveld Lelystad een vliegtuig vanuit een helikopter door er verf op te gooien, beschilderde hij het zeil van een zeilboot hangend in de mast en al zeilend door de haven van Stockholm. Tevens maakte hij een 800 m² groot vliegend schilderij, samen met inwoners van Lelystad beschilderde hij een gigantische luchtballon. Behalve schilderijen heeft Menno Baas ook sculpturen gemaakt. Zijn 'Baarsfant nr 1' (Elephantparade Amsterdam 2009) werd door Christie’s geveild voor € 30.000. Bij het MC Zuiderzee in Leystad staan zes metershoge organen. In een intervieuw in 2013 legt Baars uit wat de overeenkomsten zijn in zijn werk in het ziekenhuis en in het atelier. Of hij nu een katheter of een kwast hanteert, het moet in één keer goed zijn. "Elke fout kan fataal zijn. Ook de verfstreken moeten goed zijn".