Ariadne

Ariadne
Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne

Plaats: Lelystad

Locatie: Saerdam

Kunstenaar: Nynke Schepers

Materiaal: brons

Jaar: 1982

Beschrijving:

Ariadne is in de Griekse mythologie de dochter van Minos, koning van Kreta. Koning Minos was in het bezit van een mythologisch wezen, een Minotaurus, een monster met de kop en staart van een stier, maar het lichaam van een man. Ariadne werd verliefd op de Atheense held Theseus en is hem behulpzaam toen deze de Minotaurus doodde in het door de architect Daedalus gebouwde doolhof van het paleis bij Knossos. Eenmaal binnen in het doolhof was de uitgang niet meer te vinden. Ariadne had Theseus een kluwen touw gegeven. Deze had het touw aan de ingang van het doolhof vastgebonden zodat hij later de weg terug kon vinden. Daarna vluchtte Ariadne met hem weg, maar Theseus liet haar achter op het eiland Naxos en keerde terug naar Athene. De kunstenares Nynke Schepers heeft Ariadne uitgebeeld als een op de knieën zittende vrouwfiguur, haar armen hangen langs haar lichaam naar beneden. Ze staart recht voor zich uit. Een enigszins gestileerde figuur in een verstilde pose. Schepers heeft haar gemodelleerd en vervolgens in brons laten afgieten. In de huid zijn de sporen van het boetseren nog duidelijk zichtbaar.

In het kader van de percentageregeling beeldende kunst werd het kunstwerk 'Ariadne' in 1982 aan het Maerlant geplaatst. Het is door Schepers in opdracht van de Rijksgebouwendienst vervaardigd om de ruimte tussen de vleugels van het gebouw de Waterwijzer op te vullen. De Waterwijzer was een typisch voorbeeld van architectuur uit de jaren 1970 en was bij de oplevering in 1974 één van de eerste grote kantoorgebouw in Lelystad. Bijzonder was dat het gebouw de verwezenlijking van het uitgangspunt van gescheiden verkeersstromen in Lelystad was. Een verhoogd fietspad verbond, dwars door het gebouw, twee wijken met elkaar. Architect Evert Jelle Jelles had de Waterwijzer op kolommen gezet, zodat de Dienst der Zuiderzeewerken en de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders die erin trokken, droge voeten zouden houden. Een knipoog naar de hoogte van het waterpeil voor de inpoldering. Daardoor was onder het gebouw ruimte ontstaan voor andere functies, voor wegen en parkeren. De Waterwijzer was ingedeeld in vleugels die aan de tanden van een kam deden denken. De korte laagbouwvleugels in twee of drie lagen waren beurtelings geschakeld langs een centrale gang. Daardoor waren om en om verbredingen ontstaan met ronde units voor sanitair, garderobe en leidingen. De werkruimtes waren U-vormig rond de hoven gesitueerd. Door de horizontale geleding, de kolommenstructuur, het parkeren onder het gebouw en de unieke kammenstructuur had de Waterwijzer een belangrijke cultuurhistorische waarde voor Lelystad, maar werd desondanks in 2012 gesloopt. Het trappenhuis was voorzien van graffiti's, die bij de sloop zijn verdwenen en nooit zijn gedocumenteerd.

In verband met de sloop van de Waterwijzer werd het 1,80 m hoge kunstwerk in het voorjaar van 2012 verwijderd. In oktober 2012 is 'Ariadne' geplaatst aan het Saerdam nabij de straat Zeepaert.

Kunstenaar

Nynke Schepers werd in 1935 geboren in Maracaïbo, Venezuela. Tot 1946 woonde zij in Nederlands Indië. Na de Vrije School in Den Haag studeerde ze een jaar in Genève aan de Académie des Beaux Arts en vervolgens ven 1955 tot 1960 aan de Rijksacademie  van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Daar heeft zij les gehad van Piet Esser, Paul Gregoire, Jaap Luttge en Charles Roelofsz.

Schepers bekwaamde zich op een breed terrein van de beeldende kunst. Ze was werkzaam als beeldhouwer, medailleur, tekenaar, aquarellist en pastellist. In 1961 verwierf zij de Prix de Rome (zilveren erepenning). In 1967 wordt het beeld 'Vader met kind' dat door Nynke Schepers is vervaardigd, geplaatst op Plein 1960 in Amstelveen. Sinds 2003 staat dit kunstwerk op begraafplaats Zorgvlied waar het de functie vervult van monument voor vaders die geen graf hebben. Tot 1979 woonde Schepers in de omgeving van Amsterdam en was verbonden als docent aan de Rijksacademie. Daarna verhuisde zij naar de duinen in Noord-Holland. 

Nynke Jelles-Schepers was getrouwd met de architect Evert Jelle Jelles (1904-2003) 

Laatste Update maandag, 30 november 2020