Het Spectrum

Het Spectrum
Het Spectrum Het Spectrum Het Spectrum Het Spectrum Het Spectrum Het Spectrum

Plaats: Lelystad

Locatie: Horst 22-26

Architect: Sepp Bader

materiaal: metaal

Jaar: 1982


Beschrijving:

Op het schoolplein van basisschool Het Spectrum staat een abstract object van de kunstenaar Sepp Bader. Bij de bouw van de school kon in het kader van de percentageregeling beeldende kunst een kunstwerk aangeschaft worden. Men bedacht dat als het kunstwerk ook de functie van fietsenstalling kreeg het budget voor de fietsenstalling dan bij het kunstwerk getrokken kon worden.

Bader heeft de naam van de school, Het Spectrum, als uitgangspunt voor het kunstwerk genomen. Hij heeft heel bewust op de kleuren van de regenboog voortgeborduurd. Zo vormen het 1e en 2e leerjaar de rode groep, het 3e en 4e leerjaar de oranje groep, de gele groep wordt gevormd door het 5e en 6e leerjaar en de twee laatste leerjaren vormen de groene groep. Het personeel wordt als blauwe groep aangeduid en de ouders ten slotte vormen de paarse groep.

Sepp Bader stapte van het fietsenstalling idee af en ontwierp een kunstwerk van drie haaks op elkaar staande rijen palen met metalen flappen in de kleuren van de regenboog. Overigens geen traditionele regenboog, want de volgorde is geel, oranje, rood, groen, blauw en zwart geworden. De paarse groep van de ouders is daarmee met een andere kleur vertegenwoordigd en op de school heeft men daar eerst wel over zitten dubben. Zelf in een andere kleur overschilderen? Men heeft het niet gedaan, maar gekozen om het autonome kunstwerk in zijn eigen waarde te laten.

Tijdens een recente opknapbeurt is het zwart toch veranderd in violet.

Kunstenaar

Sepp Bader heeft aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Enschede gestudeerd met als studierichting grafische vormgeving.Hij zoekt het niet zozeer in op zichzelf staande objecten, maar aanpassingen aan de omgeving waarvoor het bestemd is of een herhaling van elementen die al in de architectuur van het bijpassende gebouw te vinden zijn. Bader is werkzaam in Fleringen (gemeente Tubbergen) als grafisch vormgever / beeldend kunstenaar.