Betrokken

Betrokken

Plaats: Lelystad

Locatie: Stadhuisplein, hal stadhuis

Kunstenaar: Lena Postuma

Materiaal: brons

Jaar: 2011


Beschrijving:

In 2009 startte een renovatie van het stadhuis, dat in 1984 onder architectuur van Jan Hoogstad gebouwd is. Het 30 jaar oude gebouw voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en was aan groot onderhoud toe. Het stadhuis onderging een complete metamorfose. De verbouwing heeft een duurzaam en eigentijds stadhuis opgeleverd dat aan alle milieueisen voldoet. Zo'n 56 km kabels en leidingen werden vervangen, op de begane grond werd de voormalige ruimte van de bibliotheek betrokken bij de Stadswinkel waar de balies van Burgerzaken, Zorg- en werkplein bij elkaar zijn ondergebracht. Het stadhuis kreeg een tweede ingang en er is een aparte trouwzaal en presentatiezaal gerealiseerd. De gehele verbouwing heeft 32,8 miljoen euro gekost.

Na een renovatie van anderhalf jaar werd het stadhuis op 17 november 2011 weer in gebruik genomen. Samen met de kinderen van gemeente ambtenaren onthulde burgemeester Margreet Horselenberg een geheel in ballonnen verpakt bronzen kunstwerk. Daarmee was het verbouwde stadhuis officieel geopend. Het kunstwerk 'Betrokken' is door de kunstenares Lena Postuma in opdracht van de gemeente gemaakt voor de hal van het gerenoveerde stadhuis. Een groep van 7 mensen, de kleinste vooraan, de twee grootste achteraan, met het 'gezicht' naar de beschouwer gekeerd. Gestileerde figuren met hele lange benen. 

Kunstenaar

Lena Postuma is in 1950 geboren in Drachten. Creativiteit is altijd een belangrijk onderdeel in haar leven geweest. In 1985 is ze in Lelystad gaan wonen en sinds 1998 houdt zij zich bezig met beeldhouwen. Postuma heeft les gehad van Ton Willems, maar ziet zichzelf als autodidact. Het zelf ontdekken van nieuwe vormen en technieken is voor haar een belangrijke drijfveer en stimulans. Zij is erg geïnteresseerd in mensen. Haar beelden zijn dan ook mensfiguren. Lena Postuma legt zich toe op twee technieken. Het maken van beelden in brons en gietsteen. De beelden zijn figuratief, herkenbaar als personen, maar gestileerd. Brons biedt vele mogelijkheden. Naast de volle vormen is het mogelijk om slanke gedetailleerde  figuren te maken. Haar gietsteen beelden zijn forser van vorm en kenmerken zich door ronde vormen en doorlopende sierlijke lijnen, met een knipoog naar de werkelijkheid.