Eksters

Eksters

Plaats: Lelystad

Locatie: verspreid door Lelystad

Kunstenaar: Xander van Soelen

Materiaal: verf

Jaar: 2021


Beschrijving:

Overal in Ede zijn eksters in alle kleuren van de regenboog te vinden, soms een eenzame ekster maar af en toe ook groepjes. In een jaar tijd heeft geestelijk vader Xander van Soelen ruim 400 eksters gezet op 200 huizen. Alle eksters bij elkaar vormen samen op Instagram 'De Geheime Eksterclub'. In een interview in de Gelderlander vertelde de street art kunstenaar: "Ik maak al jaren portretten en wilde een keer iets anders doen. Deze coronaperiode leende zich daar mooi voor, want ik heb nu alle tijd." Als Van Soelen een ekster in zijn tuin spot, is een nieuw idee geboren. "Ik maakte een sjabloon en vrienden wilde er graag een afbeelding van in hun tuin. Nadat zij er een foto van op Facebook plaatsten, ging het balletje aan het rollen.” 

Na zo'n 400 eksters in Ede gezet te hebben sloeg Xander van Soelen zijn vleugels uit buiten zijn woonplaats en kwam, in samenwerking met street art-organisatie Writer’s Block en de gemeente Lelystad, voor een speciale editie van 'De Geheime Eksterclub naar Lelystad. In het weekend van 29 tot 30 oktober 2021 ging de kunstenaar op pad om 30 woningen met zijn gestencilde eksters te verfraaien. Zo plaatste hij in het kippenhok van ZMLK De Zevenster aan de Doelen 10 een fraaie gele ekster. Eén van de andere kleurige ekster is te vinden op de zijmuur van het pand Wold 20-97. En waar duiken de eksters nog meer op?

Van Soelen zet zijn eksters met behulp van drie verschillende sjablonen op de muur. "Ik begin altijd met zwart om het contour van de vogel te maken. De zwarte verf heeft als bijkomend voordeel dat de kleuren beter dekken. Stap twee is het aanbrengen van kleur, en dat is toch echt wel het leukst. Tot slot werk ik de ekster af met witte verf, want anders lijkt het net een paradijsvogel."