Glasgevel

Glasgevel
Glasgevel Glasgevel Glasgevel Glasgevel Glasgevel Glasgevel Glasgevel Glasgevel

Plaats: Lelystad

Locatie: Waagstraat

Kunstenaar: Jurriaan van Hall

Materiaal: glas

Jaar: 2009

Beschrijving:

Parkeergarage De Waag is ontworpen door architect Jean-Paul Kerstens van Maak Architectuur uit Arnhem. In het straatbeeld zocht de architect een gevel die het sociale en menselijke gezicht van Lelystad uitdrukt en hij benaderde de kunstenaar Jurriaan van Hall. De kunstenaar heeft deze opgave letterlijk opgevat en een schilderij gemaakt waarin de mens centraal staat. Van Hall: “De gevel van de garage is samengesteld uit onderdelen van mijn bestaande werk die ik opnieuw heb geschilderd op een doek van 6 meter lang en 22 centimeter hoog. Dit panorama wordt één op één vertaald naar de glasgevel”.

Architect Kerstens heeft het ontwerp van Van Hall bewerkt tot een glaskunstwerk van 300 meter lang en 11 meter hoog dat, om het gebouw gevouwen, van een alledaagse parkeergarage een bijzonder bouwwerk maakt. Vanuit de garage is per verdieping een reep van het gevelkunstwerk zichtbaar en geeft het interieur een prachtige kleur. De glasgevel is als een tableau vivant dat voortdurend verandert afhankelijk van de omstandigheden en onder invloed van licht. De gevel is bekleed met meer dan 6500 unieke kleurige glasplaten en is een vervolgstap op de glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Kunstenaar

Jurriaan van Hall is op 25 april 1962 geboren in Heerlen. Hij studeerde van 1981 - 1986 aan de Rietveld Academie Amsterdam, in 1982 aan de Rijksacademie Amsterdam en in 1985 aan de Royal College of Art in Londen. Sinds 1982 leeft hij samen met kunstenares Juul van den Heuvel. Met Peter Klashorst en Bart Domburg was van Hall oprichter van het roemruchte kunstenaarscollectief After Nature. Na het uiteenvallen van After Nature in 1993 ging de kunstenaar experimenteren met nieuwe media zoals computeranimaties en gemanipuleerde fotografie. Met het multimedia collectief Eyegasm stond van Hall aan de wieg van het VJ gebeuren. In 1995 keerde hij terug naar de schilderkunst. In 2004 werd Jurriaan van Hall verkozen tot kunstenaar van het jaar.

Laatste Update maandag, 16 juli 2012