De Zwemmer

De Zwemmer
De Zwemmer De Zwemmer De Zwemmer De Zwemmer De Zwemmer De Zwemmer

Plaats: Lelystad

Locatie: Zuiderwagenplein

Kunstenaar: Luk van Soom

Materiaal: brons

Jaar: 1999

Beschrijving:

Bij de verbouwing van het Smedinghuis is gebruik gemaakt van de percentageregeling beeldende kunst waardoor geld vrij kwam voor kunst. Reeds in 1997 is gestart met de procedure voor de selectie van een kunstenaar. De opdracht was om een beeld te ontwerpen dat met water te maken heeft. Naar aanleiding van een advertentie in het vakblad BK reageerden 45 kunstenaars. Door een commissie is toen een eerste selectie gemaakt. Drie kunstenaars zijn in hun atelier bezocht. De Belgische kunstenaar Luk van Soom heeft de opdracht uiteindelijk gekregen. Er zijn twee kunstwerken gerealiseerd, één bij de hoofdingang van het Smedinghuis, ‘de Zwemmer’ en één bij het nieuwbouwgedeelte, een kunstwerk in de grote vijver in de patio, op het dak van de eerste verdieping.

Luuk van Soom heeft zich voor de Zwemmer laten inspireren door het in Lelystad toegepaste gescheiden verkeerssysteem. Hij vond het geweldig dat het langzame verkeer zich op nulpunt t.o.v. Nieuw Amsterdams Peil (NAP)  verplaatst. In eerste instantie wilde de kunstenaar het beeld op deze hoogte plaatsen, maar dan zou het te gevoelig zijn geweest voor vandalisme. Nu staat het beeld op een hoge standaard, boven aan de trap. Een beeld van een vrouwfiguur met zwemvliezen als handen en voeten. Haar hoofd staat rechtop en ze kijkt in de richting waarin ze zwemt. Het beeld straalt kracht en snelheid uit. Het is een figuratief kunstwerk van brons en heeft de volgende afmetingen; 400 x 120 x 420 cm. De kunstenaar heeft dit beeldhouwwerk “De avonturen van Baron von Munchausen” genoemd.

Kunstenaar

De Belgische kunstenaar Luk van Soom is op 27 oktober 1956 in Turnhout geboren. Van 1968 tot 1973 studeerde hij voor Schrijnwerker (meubelmaker) op de Technische School Turnhout. Door de plaatselijke meubelmaker wordt hij geïnspireerd tot het maken van beeldhouwkunst. Van 1973 tot 1975 volgt Van Soom avondstudies aan de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout. Vervolgens volgde hij van 1976 tot 1980 een studie Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Van 1990 tot 1993 is Luk van Soom professor aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Van 1990 tot heden is hij professor aan de Academie St. Joost in Breda en vanaf 1997 tot 2003 professor aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Veel beelden van Luk van Soom wijzen naar de hemel, naar het wit van de wolken. Ze staan op hoge poten, krullen zich in bochten om maar niet teveel de bodem te raken. Niettemin verwijzen de sculpturen ook naar de aarde, naar de grond en naar de plek waar ze vandaan komen. Eén van zijn specialiteiten is het boetseren van beelden in klei. Al die beelden komen uit die ene kleiton in het atelier. Is het afgietsel klaar, dan verdwijnt alles terug in de ton. Van Soom werkt ook met andere materialen waaronder staal, aluminium en kunststoffen.

Het beeld 'De avonturen van Lucianus van Somosota' heeft grote overeenkomsten met de 'Zwemmer' dat in Lelystad staat. In 2003 wordt in Groningen het kunstwerk 'Madonna van de Nevelen' geplaatst een 2e afgietsel van een beeld dat in België staat. In 2007 is in Almere de kunstboom 'Noli me tangere' geplaatst. In Nieuwleusden is eenzelfde boom in 2008 onthuld.

Uitspraak van de Kunstenaar: "Mijn beelden hoeven niet de Uwen te zijn. Ieder kan en mag mijn beelden interpreteren zoals hij of zij wil. Iedereen is letterlijk vrij om erin te zien wat hij of zij wil. Die vrijheid is de essentie van kunst. De vrijheid is essentie van het leven toutcourt".

Laatste Update donderdag, 03 januari 2013