Het jonge land

Het jonge land
Het jonge land Het jonge land Het jonge land Het jonge land Het jonge land Het jonge land

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostvaardersdijk

Kunstenaar: Paul Grégoire

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1956

Beschrijving:

Het oudste kunstwerk van Lelystad vind je op de zuid-west gevel van Gemaal Wortmanin Lelystad-Haven. Het reliëf is een symbolische voorstelling van de inpoldering van Oostelijk Flevoland en  is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Paul Grégoire. De voorstelling steekt maar een paar centimeter uit de achtergprond. Toch zorgde Grégoire voor ruimtesuggestie door overlapping toe te passen. Tevens vergroot de licht-schaduwwerking de plasticiteit van de voorstelling

Een reliëf is een vorm van beeldhouwkunst die zich bijzonder goed leent voor het vertellen van een verhaal. Het vertelt ons het verhaal van het op de zee veroverde land. Links zie je een vrouwenfiguur die een kind afstaat aan een mannenfiguur. De vrouw stelt de zee voor, het kind symboliseert het jonge land en de man zal het nieuwe land bewerken en bewonen. Hij houdt in de rechterhand de dijk vast, die water en land scheidt. Op zijn linkerhand zit een vogel. Wellicht dat de kunstenaar een buizerd heeft afgebeeld die symbool staat voor doortastend, scherp en een nieuwe visie ontwikkelen. De beeldengroep wordt omringd door symbolen die met de Zuiderzee te maken hebben zoals vissen, zeeaster, schelp en bever. Het beeld is met hamer en beitel gehouwen uit natuursteen en in augustus 1956 ingemetseld in de bakstenen buitenmuur van het gemaal.

Kunstenaar

Paul Grégoire is op 21 februari 1915 in Amsterdam geboren. Zijn vader was de kunstschilder Jan Grégoire. In 1943 trouwt Paul met Anna Cornelia Hermus (dochter van acteur Cor Hermus en zus van acteur Guus Hermus).  In 1949 verhuizen zij naar Teteringen vanwege de intensieve samenwerking met Siebers en van Dael Architecten.

Paul en Anne kregen 9 kinderen waaronder Pépé die in de voetsporen van zijn vader is getreden. In 1956 verhuisd het gezin naar Laren (NH) en ging Paul lesgeven aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tot 1981 is hij aan de Academie hoogleraar geweest en heeft het gedachtegoed van zijn voorganger Jan Bronner aan zijn leerlingen overgedragen. Onder zijn leiding ontstond de Groep van de figuratieve abstractie, later afgekort tot De Groep.

Paul Grégoire is hertrouwd met de beeldhouwster Heriette Schepp. Zij kregen een dochter. Op 23 maart 1988 overlijdt Paul Grégoire op 73-jarige leeftijd in Amsterdam

Werk van Paul Grégoire is o.a. te vinden in Amsterdam – Monument voor de Gevallenen WO ll, in 2003 verplaatst naar hoofdkantoor ABN/AMRO in Buitenveldert – Herdenkingsreliëf, NZ Voorburgwal -  Loosdrecht – Nationaal Monument Bevrijding -  Eindhoven - Bevrijdingsmonument - Delft – Monument Óude- en Nieuwe Stad – Lelystad – Gemaal Wortman – Zwolle – Herdenkingsnaald en in Utrecht – Monument voor Jan van den Doem.

Laatste Update maandag, 26 augustus 2019