Scheepskiel

Scheepskiel
Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel Scheepskiel

Plaats: Lelystad

Locatie: Stadhuisstraat / Muntstraat

Kunstenaar: Gerrit Zijlstra

Materiaal: graniet

Jaar: 1985


Beschrijving:

In de Gouden Eeuw was de Zuiderzee een belangrijke handelsroute voor VOC-schepen geworden. Ook was het een grote inkomstenbron voor vissers die er met hun houten botters visten op haring, paling en ansjovis. Tijdens stormen zijn op de voormalige Zuiderzee vele schepen vergaan. De scheepswrakken liggen nu in de grond van de provincie Flevoland. Bij werkzaamheden zijn al vele wrakken blootgelegd.

De kunstenaar Gerrit Zijlstra heeft zich voor het kunstwerk ‘Scheepskiel’ laten inspireren door dit kenmerkende aspect van het nieuwe land. Het toont een gestileerde kielbalk van een schip dat uit de grond komt. De scheepskiel bestaat uit drie (losse) elementen. Het kunstwerk is uitgevoerd in zwart impala graniet en heeft een gepolijste bovenkant. Polijsten is een bewerking waarbij door lang schuren een glad en glanzend oppervlak verkregen wordt. Iedere keer gebruikt de kunstenaar een fijner schuurmiddel. De zijkant is ruw.De beeldhouwer heeft het materiaal met een slaghamer bewerkt. Deze werkwijze noemen we boucharderen.

Een kiel is de bodembalk van een houten schip. Het dient als fundament van het gehele spantenstelsel. Soms is de kiel, net als in dit kunstwerk, uit verschillende delen samengesteld.

Als onderdeel van een meerjarig traject, worden gedichten in het stadshart van Lelystad geplaatst. In mei 2019 is onderstaand gedicht van voormalig stadsdichter Gerard Beense (1946-2020) bij het kunstwerk 'Scheepskiel' geplaatst. 

Ander aanzien
 
Mijn verschijnen als schip
eens door golven bedolven
waarna ik in zee verdween
en verzonk in grond
waarin men mij later vond
na het heengaan van water, vond,
wordt nu, in steen gestileerd,
als kiel geëerd.
Glad gestreken, ten teken
dat ik eens bestond
en dat veel van wat is
vergleden in het verleden,
met een ander aanzien wederkomt.  

kunstenaar

Gerrit Zijlstra is op 25 juni 1943 geboren in Utrecht. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en doorliep van 1965 - 1968 de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam waas hij les had van Piet Esser. Zijlstra gaf van 1973 tot 1996 les aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. Het vroege werk van Zijlstra is beïnvloed door de Engelse beeldhouwer Henry Moor. Daarna is hij strakker gaan werken, met combinaties van steen en staal. Later is voor hem archeologie een inspiratiebron geworden. Zijn beelden lijken op opgegraven prehistorische gereedschappen, zoals bijlen. Gerrit Zijlstra is amateur-archeoloog. In zijn geboorteplaats Utrecht staat op het Paardenveld het kunstwerk "Twee vogels". In Hoofddorp staat een verzetsmonument (1982) van zijn hand. Op de Nieuwe Ooster begraafplaats Watergraafsmeer in Amsterdam staat "Monument slachtoffers brand hotel Polen " (1977) en in het Westerbroekpark "Torsie" (1974). In Lelystad vind je "Scheepskiel" (1985) en in Swifterbant de "Klingkrabber" (1985).