Fleur-de-lis

Fleur-de-lis
Fleur-de-lis Fleur-de-lis Fleur-de-lis Fleur-de-lis

Plaats: Lelystad

Locatie: Zilverstraat 1

Kunstenaar: Jeroen Stok

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2005


Beschrijving:

In opdracht van ASF Fischer B.V. maakte de Lelystadse kunstenaar Jeroen Stok het kunstwerk “Fleur-de-lis”. Al heel lang komen bloem- en bloeivormen voor in de beelden van Stok. Deze vormen komen voort vanuit een strenge symmetrie. Het drie meter hoge kunstwerk aan de Zilverstraat is geïnspireerd op de lelie van het Franse hof. De gestileerde bloem bestaat uit drie gelijke roestvrijstalen vormen die zo geschakeld zijn dat in de restvorm drie identieke vormen passen. Drie aanwezige en drie niet aanwezige elementen vormen als het ware het kunstwerk.

De fleur-de-lis komen we tegen in allerlei vlaggen en heraldieke wapens. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad hebben ook een Franse lelie in hun vlag of wapen. Dit is een verwijzing naar Cornelis Lely, die in 1891 het plan tot afsluiting van de Zuiderzee ontwierp, waar de gemeente en provincie hun bestaan aan te danken hebben.

Kunstenaar

Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.

Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Door het te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan integrerende ontwerpen en sculpturen. Daarna kan het op diverse manieren bewerkt worden, zoals polijsten, waardoor totaal verschillende effecten ontstaan. Stok haalt zijn inspiratie uit de natuur en zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Al heel lang komen bloem en bloeivormen voor in zijn tekeningen en beelden. Dit is geen bewuste keuze, ze komen er gewoon in. Ook vanuit strenge symmetrieën ontstaan ze. De overgang van gesloten knop naar open bloem vindt Jeroen Stok prachtig en wonderlijk. Naast vrij werk en opdrachten voor kunst in de openbare ruimte maakt Stolk ook grafmonumenten die hij uitvoert in RVS in combinatie met glas.

Jeroen Stok woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.