Muurschilderingen Leonardo Hotel

Op verschillende plekken in het stadshart verschenen in het najaar van 2021 muurschilderingen met het gezamenlijke thema 'Nieuw land op de zeebodem'. De murals zijn een initiatief van organisatie Writer's Block in samenwerking met de gemeente Lelystad. In juli 2021 werd met een meerderheid van 20 van de 28 aanwezige raadsleden een motie aangenomen om € 30.000,- uit te trekken om in twee jaar tijd het stadscentrum met muurschilderingen te verlevendigen.

Eind maart 2022 kwam de laatste uit een reeks van 10 muurschilderingen gereed. Met acrylverf in spuitbussen maakte de kunstenaar Elmer Tuinstra alias Los Elmeros twee schilderingen op de muren van het Leonardo Hotel. Aan de Agoraweg heeft hij een drieluik gemaakt waarin hij de Lelystadse geschiedenis van verleden tot het heden heeft verbeeld. Van de woeste Zuiderzee aan de ene kant, via het aanleggen van de polderdijken, naar het moderne polderlandschap bij Lelystad. Samen met de kunstenaar Remon Koreman heeft hij aan het Agorahof een zeer realistische wildlife schildering gemaakt. Op de schildering zijn heckrunderen, een vos, een edelhert, een zeearend en konikpaarden afgebeeld, dieren die te vinden zijn in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. 

Kunstenaars

Elmer Tuinstra is in 1974 in Drachten geboren. Naast graffiti, waar hij al zo'n 20 jaar mee bezig is, maakt hij ook street-art. Onder de artiestennaam Los Elmeros of Elmero de Tuinstrada werkt hij mee aan street-art festivals in binnen- en buitenland. Naast muurschilderingen maakt Elmer Tuinstra ook kunst op doek. Hij is gespecialiseerd in realistische stillevens, portretten en landschappen.

 

Remon Koreman is opgegroeid in Lelystad. Na de SGL bezocht hij van 1988 tot 1991 het Grafisch Lyceum in Amsterdam. In 2021 heeft Koreman op Buytenplaets Suydersee een zeecontainer opgefleurd met een kleurige graffiti.