Shells

Shells
Shells Shells Shells Shells Shells Shells Shells Shells

Plaats: Lelystad

Locatie: Golfpark

Kunstenaar: Johan IJzerman

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2005


Beschrijving:

Op initiatief van de bewonersvereniging Golfpark is een kunstwerk in de wijk gerealiseerd. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vereniging wilde de bewoners de wijk verfraaien. Aan twee Lelystadse kunstenaars werd gevraagd een ontwerp te maken. Het ontwerp van Johan IJzerman is door het bestuur gekozen.

De plek van het kunstwerk is door het bestuur van de bewonersvereniging gekozen. De voorkeur ging oorspronkelijk uit naar de vijverpartij aan het begin van de wijk. Dit bleek echter onmogelijk. Na een lange zoektocht is gekozen voor de rotonde in het fietspad bij no. 159 en 162.

IJzerman heeft het abstracte kunstwerk in samenwerking met de firma Hendriks uit Dronten vervaardigd. Het is geconstrueerd uit twee repen roestvrijstaal en heeft een doorsnede van ongeveer 2 m. en weegt 150 kg. De twee in een punt toelopende repen symboliseren de bewoners enerzijds en het golfen anderzijds. Het kunstwerk is op 18 juni 2005 tijdens een feestelijke bijeenkomst door wethouder Jaap Lodders onthuld en door de bewonersvereniging Golfpark overgedragen aan de Gemeente Lelystad.

De aankoop van het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van € 5000,- uit het participatiebudget van de gemeente Lelystad. De fundering is aangelegd door Van Heijst en Partners BV.

Kunstenaar

De beeldend kunstenaar Johan IJzerman werd op 20 januari 1951 in Kampen geboren en woont sinds 1975 in Lelystad. Hij is onder meer docent kunstzinnige educatie en geeft les in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Johan IJzerman wordt geïnspireerd door sport, spel en theater, maar ook door het landschap van Flevoland. Hij maakt portretten en  landschappen met  aquarel-, acryl of olieverf. Sport is het hoofdthema in zijn werk, waarbij dynamiek en snelheid hem intrigeren. IJzerman wil in zijn schilderijen de activiteit van de mens weergeven. Voordat hij aan een schilderij begint analyseert hij videobeelden. Naast schilder is Johan IJzerman ook beeldend kunstenaar. Zijn ruimtelijk werk vervaardigd hij van brons en staal.

Over kunst in de openbare ruimte zegt IJzerman: “Kunst is om iets mee te doen, om aan te raken. Het moet zo ontworpen zijn dat kinderen er bijv. tussen door kunnen lopen”.

Het beeld ‘Symbiose’ van Johan IJzerman is te vinden in Natuurpark Lelystad, schilderijen in het Sportcentrum in Lelystad en twee ruimtelijke beelden, 'Triomf' en 'Najade', ervoor. In juni 2005 is in de wijk Golfpark in Lelystad een beeld van de kunstenaar gerealiseerd en in 2006 in de Golf Residentie in Dronten. IJzerman ontwierp de sportprijs Flevoland in 1998, 1999, 2000, 2002 en 2003.