Potvis

Potvis
Potvis Potvis Potvis Potvis

Plaats: Lelystad

Locatie: Bataviastad

Kunstenaar: Alice Helenklaken

Materiaal: graniet

Jaar: 2007


Beschrijving:

In 2001 opende Batavia Stad Fashion Outlet aals eerste outlet centre in Nederlan haar deuren. Alice Helenklaken van ontwerpbureau Handle with Care uit Amsterdam kreeg in 2006 opdracht van Stable Beheer BV om de buitenruimte van de uitbreiding van Bataviastad (fase 2) te ontwerpen. Bij het proces van ontwerpen verdiepte zij zich in de historische en sociale gelaagdheid van de plek. Uitgangspunt was de oorspronkelijkheid van de ruimte te versterken en het individu een oriëntatiepunt te bieden. Een plek om contact mee te maken en zich thuis bij te voelen, in een tijd waarin steden steeds meer op elkaar gaan lijken. Voor het nieuwe Bataviahof koos de kunstenares voor een grote potvis en haar baby. Het kunstwerk verwijst naar de oude Zuiderzee die vroeger vol walvisachtigen zat.

Helenklaken: "De vis is een onderdeel van de hele ruimte. In dit verkoopcentrum voelen we ons verbonden met haar. Zo denken we terug aan wat er in de Zuiderzee leefde." Naast de vis zijn er ook vijf stenen waterdruppels op het hofje geplaatst. Hierop staan fragmenten van een gedicht over de potvissen. De stenen hebben echter ook nog een andere functie. "Ze zijn ook voor ouders die even zittend willen kijken naar hun spelende kinderen".

De potvis is gehouwen uit een 75 ton wegend stuk graniet uit de Chinese bergen. Het is een grijze graniet die op sommige delen van de vis gepolijst is. Moeder en jong zijn per boot uit China gereisd. Met speciaal transport werden zij vervolgens van Rotterdam naar Echt (Limburg) gebracht waar steenhouwer Michel Utens de laatste hand aan het kunstwerk legde. Vanuit Echt zijn ze vervolgens naar Lelystad vervoerd waar twee kranen met speciaal voor dit gewicht, gemaakte draagbanden nodig waren om haar op het Bataviahof neer te leggen.

De potvis dient als kunst- en speelobject. Uit het neusgat van de 7,50 x 2,50 m grote potvis spuit water als dit geactiveerd wordt d.m.v. een voetpomp. Deze handeling brengt de walvis tot leven. Het 2,60 x 1,30 m grote jong begint te zingen en roept zijn moeder als er een bezoeker langs loopt. Door dit indringende geluid komt de realiteit van de onderwaterwereld heel dichtbij.

Op 5 juli 2007 is het kunstwerk onthuld door kinderboekenschrijver Hans Kuyper en basisschoolleerlinge Leonie Gach. Leonie was door Kuyper tot winnaar gekroond van de Potvis-verhalenwedstrijd, die rond de onthulling was georganiseerd. De uitbreiding van Bataviastad werd op 12 juli officieel geopend.

Kunstenaar

Alice Leonora Helenklaken is beeldend kunstenares en ontwerpster van de openbare ruimte. Ze studeerde in 1993 af aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en is sinds 1994 artistiek leider van Handle with Care uit Amsterdam, een ontwerpbureau voor de openbare ruimte. Ze realiseert projecten in stads- en dorpskernen, maar ook in het open landschap. Daarbij probeert ze plekken te ‘helen’ door ze een bepaalde rust en verstilling mee te geven. Haar idee is om mensen binnen het stadsgewoel een openheid te laten ervaren waarin ze elkaar kunnen ontmoeten. Alice Helenklaken ontwierp stenen en bronzen speelobjecten voor het Avontureneiland in het Zuiderpark in Rotterdam, het kunstwerk 'Opengevallen kastanje' voor het Kastanjeplein in Amsterdam en voor Bataviastad in Lelystad 'Potvis' en 'Jurk'.