Judith

Judith
Judith Judith Judith Judith Judith

Plaats: Lelystad

Locatie: Koopmansstraat

Kunstenaar: Gooitzen de Jong

Materiaal: brons

Jaar: 1976


Beschrijving:

In het Lelycenter staat op een betegelde sokkel het beeldhouwwerk "Judith". Een gestileerd beeld van brons met een verhaal. De legendarische Holofernes, een legeraanvoerder, kreeg van de Baylonische Koning Nebukadnezar II de opdracht de hele wereld te veroveren. In het oude Palestina leefde in de plaats Bethulië een mooie, rijke, en bovendien deugdzame weduwe. Toen echter de legers van Nebukadnezar het land veroverden, en ook haar stad belegerden, stelde zij het geluk en de vrijheid van haar medeburgers boven haar eigen deugdzaamheid. Ze verleidde voor de poorten van de stad de vijandelijke veldheer Holofernes. Toen deze echter op haar avances was ingegaan, en daarna in slaap was gevallen, sloeg zij hem het hoofd af! Het koploos geworden leger slaagde er daarna niet in Bethulië te veroveren. Judith heette ze, en ze is de hoofdpersoon van het gelijknamige bijbelboek. Het verhaal van Judith en Holofernes is een veel voorkomend motief in de kunst.

Mensen van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders bezochten de kunstenaar Gooitzen de Jong in zijn atelier. Tijdens dit bezoek zagen zij het beeld van 'Judith en Holofernes' waar de kunstenaar toen mee bezig was. Net zoiets wilde ze voor Lelystad hebben. Voortbordurend op dit thema ontstond het beeld "Judith". Het was niet de inspiratie van dit bijbelverhaal dat hem tot het maken van deze plastiek bracht. Hij was aan het schetsen en toen kreeg hij een vorm die wel wat leek op een vrouw die een hoofd vasthield. Dat is De Jong toen verder gaan uitwerken. Met haar sierlijke ronde vormen heeft hij Judith uitgebeeld als het toonbeeld van vrouwelijke verleidelijkheid, die voor mannen niet zonder gevaar is. Het beeld symboliseert vrijheid. Het kunstwerk is kenmerkend voor de kunst van Gooitzen de Jong, het stelt wel iets voor, maar het samenspel van vormen staat voorop. 

Kunstenaar

Gooitzen de Jong werd op 25 juni 1932 in Enschede geboren. Hij begint zijn studie met een tweejarige opleiding aan het AKI (Academie voor Kunst en Vormgeving) in Enschede. Daarna studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij o.a. les heeft gehad van Piet Esser. Bij de beelden van de Jong staat het samenspel van vormen voorop. De kunstenaar staat bekend om zijn vermogen om actie van ineengestrengelde of nauw samenhangende figuren tot leven te brengen. Hij heeft de Gerard Terborch prijs gewonnen, de toenmalige kunstprijs van de provincie Overijssel. Ook heeft hij de gouden en zilveren medaille van de Prix de Rome gewonnen. Gooitzen de Jong wordt beschouwd als een belangrijk persoon in de naoorlogse beeldende kunst in Nederland. Van 1961 tot 1976 was hij stadsbeeldhouwer van Enschede. In de vijftien jaar dat hij stadsbeeldhouwer was, heeft hij een aanzienlijke bijdrage aan de verfraaiing van de stad geleverd. Na zijn aanstelling als stadsbeeldhouwer heeft de Jong de gemeente Enschede geadviseerd met betrekking tot het onderhoud en reparatie van beelden en monumenten. Gedurende die tijd heeft hij enkele kunstwerken aan Enschede geleverd. Gooitzen de Jong is op zaterdag 14 augustus 2004 op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Enschede overleden.

In Enschede staan de volgende bronzen: ‘Niels Holgersson’, ‘Leda en de zwaan’, ‘Suzanne’, ‘Pegasus’, ‘Roodkapje’ en ‘Kind en vogel’. Bij het Calvijnlyceum in Kampen vind je het beeldhouwwerk ‘de Wonderbaarlijke Visvangst’. In Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis in Heino en in Lelystad staat het beeld ‘Judith’.