Triomf

Triomf
Triomf Triomf Triomf Triomf Triomf Triomf Triomf Triomf

Plaats: Lelystad

Locatie: Badweg

Kunstenaar: Johan IJzerman

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2002


Beschrijving:

Johan IJzerman kreeg van Sportbedrijf Lelystad de opdracht om een kunstwerk te maken dat geplaatst zou worden bij het Sportcentrum de Koploper. Het kunstwerk moest aan 3 eisen voldoen. Het logo van het sportbedrijf moest in het kunstwerk voorkomen, het moest iets met sport te maken hebben en passen in de omgeving. De opdracht was heel vrij: “Kun je iets verzinnen”? Bij het ontwerpen van het Kunstwerk heeft de kunstenaar rekening gehouden met de functie en de, voor Lelystad bijzondere, ronde vormen van het gebouw. IJzerman liet zich inspireren door de ereplaatsen en het eremetaal. Zoals IJzerman zegt: “De drie elementen en de drie treden, symbool voor podiumplekken bij sport”. 'Triomf' heet het kunstwerk, triomf voor winnen, maar ook het woordje drie komt hierin terug. Drie “medailles” in drie verschillende maten. De grootste bestaat uit drie onderdelen, de middelste uit twee en de kleinst is één geheel. De trappen horen bij het kunstwerk. Als je de Medailles plat zou neerleggen, passen deze in de ellipsvormen van de trap.

De plaats van het kunstwerk was al bepaald, daar wilde het Sportbedrijf “iets”. Het is zo gekozen dat iedereen die het Sportcentrum bezoekt erlangs komt. Het non figuratieve beeld staat daar als tegenhanger van de bebouwing en is via het voetpad met het gebouw verbonden. Voor het kunstwerk is een hoogwaardig roestvrijstaal gebruikt. Door de verschillende hellingshoeken ontstaat er kleurverschil. De kleinste “medaille” helt iets naar voren, waardoor de warme kleur van de bestrating reflecteert in het object. De grootste helt iets achterover. Daardoor reflecteert de kleur van de lucht. In de avond wordt het kunstwerk door zacht gekleurde lampen vanaf de achterkant belicht zodat het effect van overdag dan ook zichtbaar is. Vanaf het eerste contact met het Sportbedrijf tot de plaatsing van het kunstwerk is anderhalf jaar verlopen. De laatste paar maanden was meer aan de specialisten in Dronten, die het kunstwerk moesten lassen en afwerken. Het kunstwerk is circa 4 x 4 x 4 m en weegt 4100 kg. Op een dieplader is het van Dronten naar Lelystad vervoerd. Het beeld staat op een betonnen fundering. Het kunstwerk is aangekocht door het Prins Bernard Cultuurfonds, afdeling Flevoland. Dit fonds subsidieert eens in de zoveel jaar een kunstwerk in de openbare ruimte. Het Cultuurfonds heeft de subsidie van 50.000 euro toegekend omdat het kunstwerk op een eigen en passende wijze een bijdrage levert aan verdere uitbreiding van kunstobjecten in de landschappelijke ruimte.

De Kunstenaar over het kunstwerk: "Monumentaal staal, symbool voor podiumplekken bij sport. Aansluitende omgevingsarchitectuur met een knipoog naar het Sportcentrum de Koploper".

Met dank aan Johan IJzerman voor de door hem verstrekte informatie.

Kunstenaar

De beeldend kunstenaar Johan IJzerman werd op 20 januari 1951 in Kampen geboren en woont sinds 1975 in Lelystad. Hij is onder meer docent kunstzinnige educatie en geeft les in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Johan IJzerman wordt geïnspireerd door sport, spel en theater, maar ook door het landschap van Flevoland. Hij maakt portretten en  landschappen met  aquarel-, acryl of olieverf. Sport is het hoofdthema in zijn werk, waarbij dynamiek en snelheid hem intrigeren. IJzerman wil in zijn schilderijen de activiteit van de mens weergeven. Voordat hij aan een schilderij begint analyseert hij videobeelden. Naast schilder is Johan IJzerman ook beeldend kunstenaar. Zijn ruimtelijk werk vervaardigd hij van brons en staal.

Over kunst in de openbare ruimte zegt IJzerman: “Kunst is om iets mee te doen, om aan te raken. Het moet zo ontworpen zijn dat kinderen er bijv. tussen door kunnen lopen”.

Het beeld ‘Symbiose’ van Johan IJzerman is te vinden in Natuurpark Lelystad, schilderijen in het Sportcentrum in Lelystad en twee ruimtelijke beelden, 'Triomf' en 'Najade', ervoor. In juni 2005 is in de wijk Golfpark in Lelystad een beeld van de kunstenaar gerealiseerd en in 2006 in de Golf Residentie in Dronten. IJzerman ontwierp de sportprijs Flevoland in 1998, 1999, 2000, 2002 en 2003.