Windwachter
Plaats: Lelystad
Locatie: Bronsweg
Kunstenaar: Jeroen Stok
Materiaal: staal en kunststof
Jaar: 1990
Beschrijving:
Veranderlijk maar constant aanwezig in Flevoland is de wind. Jeroen Stok is gefascineerd door die wind. Vanuit dit gegeven bouwde hij een windobject dat bestaat uit een hoge constructie van zwarte buizen van staal. Aan de buizen hangen rood/witte kunststofplaten die wapperen in de wind. Het object symboliseert met zijn ‘kleurenwaaier’ het vuur, de verandering en de energie. De windwachter die steeds weer de wind voorbij voelt gaan: vangt, bewerkt en weer doorlaat. Over zijn werkwijze vertelt Stok het volgende: "De (wind)objecten 'schets' ik eerst van ijzerdraad en blik. Deze ontwerpjes kunnen aanleiding zijn voor grotere objecten".
Dit Kunstwerk is geplaatst op initiatief van een aantal biologisch-dynamische landbouwbedrijven in de omgeving. De Gemeente verleende medewerking bij de totstandkoming en het plaatselijke bedrijfsleven hebben het gefinancierd. De plaats waar het staat is in samenspraak met een landschapskunstenaar vormgegeven. De Windwachter werd op 12 oktober 1990 onthuld door de voormalige burgemeester van Lelystad, dhr. J.P.A. Gruijters. Als openingshandeling schroefde hij een plaquette vast. Het object wordt voortdurend door de wind op de proef gesteld. Jeroen Stok ziet daarin een overeenkomst met de manier waarop de biologisch-dynamische landbouw inspeelt op de natuurelementen. “Overleven is vaak een kwestie van flexibiliteit zonder verlies van stabiliteit”.
In Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk.
Kunstenaar
Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.
Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Door het te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan integrerende ontwerpen en sculpturen. Daarna kan het op diverse manieren bewerkt worden, zoals polijsten, waardoor totaal verschillende effecten ontstaan. Stok haalt zijn inspiratie uit de natuur en zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Al heel lang komen bloem en bloeivormen voor in zijn tekeningen en beelden. Dit is geen bewuste keuze, ze komen er gewoon in. Ook vanuit strenge symmetrieën ontstaan ze. De overgang van gesloten knop naar open bloem vindt Jeroen Stok prachtig en wonderlijk. Naast vrij werk en opdrachten voor kunst in de openbare ruimte maakt Stolk ook grafmonumenten die hij uitvoert in RVS in combinatie met glas.
Jeroen Stok woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.