Baken

Baken
Baken Baken Baken Baken Baken Baken

Plaats: Lelystad

Locatie: Zuiderzeelaan / Houtribdreef

Kunstenaar: Bert Meinen

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1981


Beschrijving:

Toen wijk I tegenover het Lelycenter gebouwd werd, zat in het budget ook een post ‘kunst’. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders voerde in die tijd nog het beleid dat elke wijk een heel eigen herkenningspunt moest hebben. Zo maakte Bert Meinen dit ‘Baken’; een waaiervormige constructie van vier even lange massief roestvrijstalen cilinders, iets schuin ten opzichte van elkaar geplaatst, met blauwe koppen. "Ik heb het speciaal voor deze plek ontworpen" vertelde Meinen. "Daarbij heb ik een evenwicht gezocht met de horizontale lijnen van de fietsoprit, die er als het ware als een spiraal met rechte kanten omheen loopt. Daartussen heb ik hoge, verticale vormen geplaatst, die tegen deze lijnen in gaan". De cilinders zijn staketsels (palen) geworden, tekens in het landschap, bakens. Het object voert de blik van de beschouwer als vanzelf naar boven. Als je eromheen loopt verandert het van aanzicht.

In de periode van 1979 tot 1988 heeft de kunstenaar een serie van dit soort sculpturen gemaakt. Deze vind je o.a. in Rotterdam, Almelo, Oldenzaal, Amsterdam en Leeuwarden.

Kunstenaar

Egbertus (Bert) Meinen werd op 25 december 1945 in Hengelo geboren. In 1963 begint hij een studie aan Academie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede, waar hij in 1967 cum laude afstudeert. Van 1969 - 1989 is hij docent aan de Academie in Enschede. Bert Meinen is constructivist. De constructivisten stellen zich ten doel door een logisch systeem van vorm en verhouding te komen tot een meetkundige abstractie. Het constructivisme is te herkennen aan gelijkvormigheid, herhaling, symmetrie en helderheid van opbouw in de werken. De naam constructivisme is afgeleid van construeren, een constructie maken (stapelen, bouwen, in elkaar zetten).

Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen en beeldhouwwerken. Meinen schildert landschappen in geabstraheerde geometrische vormen. Ook zijn beeldhouwwerken bestaan uit deze vormen. Hij heeft veel werk in de openbare ruimte gerealiseerd, waaronder reliëfs en zogenaamde omgevingskunstwerken, projecten waarbij de gehele omgeving wordt vormgegeven. Zijn eerste werken worden gekenmerkt door een veelheid aan primaire kleuren. Bij de vormgeving spelen bollen een voorname rol. Maar ook cilinders, cirkels en spiralen. Een bekend werk van hem is de bollencombinatie in de kleuren rood en blauw aan de Deldensestraat in Hengelo. In Amsterdam- Zuidoost is de sculptuur 'In elkaar geschoven bollen' te vinden. in de provincie Flevoland staat werk van Meinen in Lelystad en Rutten (Noordoostpolder).