Goddelijke Hand

Goddelijke Hand
Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand Goddelijke Hand

Plaats: Lelystad

Locatie: Schor 4

Kunstenaar: Alfred van Werven

Materiaal: brons

Jaar: 1971

Beschrijving:

In 1971 werd aan de Kwelder een beeld van de beeldend kunstenaar Alfred van Werven naast de Protestant Christelijke Basisschool geplaatst. Het kunstwerk drukt uit dat de Schepper de hele wereld draagt. "De Jat van Jahweh" noemde de kunstenaar het kunstwerk. De Jat van Jahweh is joods voor de hand van God (de Here). Christenen hanteren andere namen dan Joden, ook al bedoelen ze hiermee dezelfde god.

Twee spelende kinderen, geborgen in Gods hand. Het figuratieve kunstwerk is opgebouwd uit stukken geknipt, geklopt en aan elkaar gesoldeerd brons, zonder veel detaillering. Het kunstwerk de "Goddelijke hand" is sterk gestileerd vormgegeven. Op de hand spelen een jongen en een meisje met een bal. Een tafereeltje dat zich ook dagelijks op het plein van de naastgelegen basisschool afspeelde. Na de sloop van het schoolgebouw in 2011 is het kunstwerk enkele meters verderop voor de Ontmoetingskerk aan de Schor geplaatst.

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

Laatste Update dinsdag, 05 november 2013