Wiel
Plaats: Lelystad
Locatie: Schroefstraat
Kunstenaar: Willem Bouter
Materiaal: aluminium
Jaar: 1978
Beschrijving:
Bij de ingang van het Gildenhof staat voor het gebouw van Publieke werken het kunstwerk 'Wiel'. Dit kunstwerk is in opdracht van de brandweer door Willem Bouter vervaardigd. Het gebouw is destijds gebouwd als brandweerkazerne.
Bouter heeft grote bewondering voor de steenculturen zoals die in Egypte en Assyrië waren. De stoeren stenen beelden die ze toen vervaardigde inspireerden hem bij het maken van het 'Wiel'. Een stenen vorm met een diameter van tweeënhalve meter. Een massieve vorm, lijkt dit kunstwerk, maar dat is schijn. Als je er op klopt brengt het een metalen klank voort. Het kunstwerk is gemaakt van aluminium.
In de grof gehouden bewerking zijn ook hier weer de vloeiende, bezonken lijnen van veel van Bouters scheppingen terug te vinden. Een wiel, niet voorzien van spaken of ventielen. Gewoon de ronde gesloten vorm met de aanduiding van de as en leunend op een schuine stenen sokkel. Een wiel, een door mensen bedachte en nergens in de natuur voorkomende vorm.
Kunstenaar
Willem Joseph Antonius Bouter is op 13 september 1936 geboren in Amsterdam. Hij studeerde van 1969 - 1973 beeldhouwen en plastische vormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam, o.a. bij Carel Kneulman en Tonny Andreas. Zijn loopbaan begon de kunstenaar als industrieel ontwerper bij de keramische- en metaal industrie. Hier ligt waarschijnlijk de oorsprong in de tweeledigheid in zijn ontwikkeling met enerzijds de organische en anderzijds de technische kant. Willem Bouter, afkomstig uit Amsterdam, ontvluchte de overvolle stad en vestigde zich in 1975 in het toen nog rustige Lelystad. Na zes jaar verruilde hij het drukker wordende Lelystad voor het noorden van Groningen. Bouter vestigde zich in Uithuizen en later woonde en werkte hij in Roodeschool. In 1996 verhuisde hij naar Luxemburg waar zijn monumentale werk door een grote galerie met succes werd gebracht en waar hij ook regelmatig opdrachten kreeg. De fysieke uitdaging van het hakken in steen en hout boeide hem mateloos. Hij werkte van lyrisch abstract tot figuratief.
Willem Bouter deed zijn inspiratie op in de scheepsbouw en dan met name in de scheepsarcheologie. Wat hij in het Scheepsarcheologisch Museum van Ketelhaven (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad) zag interesseerde hem mateloos. Het werd voor hem een directe inspiratie bron. Veel werken die hij tijdens en na zijn verblijf in Lelystad maakte, hebben een directe relatie met de scheepsbouw. Bouter heeft grote bewondering voor de steenculturen zoals die in Egypte en Assyrië waren. De stoeren stenen beelden die ze toen vervaardigde inspireerden hem bij het maken van sculpturen.
Willem Bouter overleed op 11 april 2000 in Vianden (Luxemburg).