Muurschildering Neringweg

Muurschildering Neringweg

Plaats: Lelystad

Locatie: Neringweg

Kunstenaar: Karski & Beyond, Bier en Brood

Materiaal: verf

Jaar: 2021


Beschrijving:

Het stadshart van Lelystad werd door veel mensen als grauw ervaren. Daarom werd in juli 2021 met een meerderheid van 20 van de 28 aanwezige raadsleden een motie aangenomen om € 30.000,- uit te trekken om in twee jaar tijd het stadscentrum te verlevendigen met muurschilderingen met het gezamenlijke thema 'Nieuw land op de zeebodem'. Van 11 tot 21 oktober 2021 werd door de kunstenaarsduo's 'Karski & Beyond' en 'Bier en Brood' de tweede in een reeks van tien murals aangebracht. Met toestemming van woningbouwvereniging Centrada, de eigenaar van het complex, maakten de graffiti artiesten in ruim een week met honderden spuitbussen een ca. 600 m² grote muurschildering op het Combinatiegebouw aan de Neringweg.

In deze schildering draait het om de drooglegging van Flevoland; kleurrijk van Karski & Beyond, zwart-wit van Bier en Brood. Kunstenaar Karski vertelde: "We proberen met dit werk eigenlijk het ontstaan van Flevoland uit te beelden". Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Links op de kopgevel van het Combinatiegebouw is een gigantische afbeelding te zien van ingenieur Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland en de naamgever van Lelystad. Aan het einde van het werk is een grote otter afgebeeld. Dit onderwerp heeft een koppeling met het thema 'De nieuwe natuur'. De otter is een diersoort die sinds 2012 weer in het wild in de provincie Flevoland voorkomt. In de schildering is figuratie gecombineerd met abstractie. De muur tussen Lely en de otter is beschilderd met dynamische abstracte vormen. Met hun muur willen de kunstenaars een verhaal vertellen dat mensen raakt en hen aan het denken zet. Elke keer als zij langs de muur lopen zien ze iets anders.

De muurschildring kon binnen de geplande tijd afgerond worden. Tijdens het schilderen werkte het weer goed mee. Als het veel regent worden de stenen nat en slaat de verf mat uit, dan kan er niet gewerkt worden. Op 20 oktober werd de laatste hand aan de mural gelegd. Daarna is de schildering voorzien van een AR-laag. De afkorting AR staat voor Augmented Reality, wat betekent “toevoegen” aan de realiteit. Bij deze techniek wordt een digitaal beeld over de werkelijkheid heen gelegd. De beschouwer kan met de telefoon een QR code bij het kunstwerk scannen waarmee het kunstwerk tot leven komt. De combinatie van Augmented Reality en street art is uniek. In Nederland zijn slechts een handjevol straatkunstwerken voorzien van een AR- laag. Writer’s Block ontwikkelde deze unieke AR-laag in samenwerking met Moyosa Media.

De kunstenaarsduo's Karski & Beyond en Bier en Brood hadden al eerder samengewerkt aan één muurschuldering zoals in september 2017 aan Object.01 in Zoetermeer en in augustus 2018 aan de Mural Foodstrip, een 160 m lange schildering in Amsterdam-Zuidoost.

Kunstenaars

Al meer dan 20 jaar zijn de uit Den Haag afkomstige kunstenaars Karski (Roy Valk, 1974) en Beyond (Roelof Schierbeek, 1983) bezig met graffiti. Karski pikte de spuitbus al op toen hij 10 jaar oud was, Beyond was van een andere generatie en begon in 1997 met painten. Het duo startte met het combineren van hun skills en werk in 2012 als een experiment. Omdat de eerste muur die zij samen schilderde goed uitpakte besloten ze om hun krachten te bundelen. Inmiddels zijn hun kleurrijke muurschilderingen, waarin abstractie wordt gecombineerd met realisme, wereldwijd geroemd. In 2017 won het duo de Dutch StreetArt Award voor de 'Beste Nederlandse Mural'.

Het Rotterdamse duo Bier & Brood is sinds 2008 een kunstenaarsduo en bestaat uit Koen Harmsma en Jelmer Noordeman, beide illustratoren. Zij worden geïnspireerd door de moderne wereld, wetenschap en architectuur en werken in een stijl waar details een belangrijke rol spelen. Figuurlijke en abstracte elementen zijn in afwisselende mate in hun werk aanwezig. Het geheel vormt zich tot een surreëel beeld dat is uitgevoerd in een zwart-wit palet. Het werken in zwart-wit is een bewuste en esthetische keuze en onderdeel van het repertoire van beide kunstenaars. Hun werk is herkenbaar aan strakke lijnen en prachtige diepte illusies.