Boom

Boom
Boom Boom Boom Boom

Plaats: Lelystad

Locatie: Wold 12-01

Kunstenaar: Arjan van den Brand

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2012


Beschrijving:

Op donderdag 21 juni 2012 werd het verbouwde Laarstaete in Lelystad geopend door de onthulling van een kunstwerk. Laarstaete werd in 2003 in gebruik genomen. In het dagelijks gebruik werd duidelijk dat het gebouw enkele tekortkomingen had. Met behulp van Feng Shui, een meer dan 3000 jaar oude chinese filosofie waarbij de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen, is een plan voor de verbouwing van de begane grond tot stand gekomen.

Achter de liften in het atrium zat een grote open ruimte. Dit was volgens de filosofie van Feng Shui een zwak punt in het gebouw, een zogenaamd ‘gat’ waardoor de energie weglekte. In dit gat is, over de gehele hoogte, een kunstwerk geplaatst dat door Arjen van den Brand ontworpen is. Een boom als symbool van kracht geeft het gebouw nog meer steun in de rug. Een tweedimensionale levensboom van roestvrijstaal. De boom is met behulp van laser uit het plaatmateriaal gesneden, vervolgens geperforeerd en van een kleurcoating voorzien. Tussen de stam en takken van de geperforeerde boom zijn open ruimten zodat het daglicht er doorheen kan stromen.

De levensboom is in de bouwkunde een gietijzeren ornament dat vooral in de 19e eeuw werd toegepast in bovenlichten van entreedeuren. Overal ter wereld staat de boom in verband met geestelijke ontwikkeling van de mens. De levensboom wordt in het Bijbelboek Spreuken meerdere keren in verband met de wijsheid gebruikt. De boom is het symbool voor de vergankelijkheid van het leven, maar ook het perfecte symbool voor het leven zelf. Wortels die diep in de aarde wroeten en takken die naar de hemel reiken.

Kunstenaar

Arjan van den Brand studeerde van 1993-1997 aan de Avans Hogeschool in Tilburg. Vervolgens studeerde hij van 1997-2000 aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg. Van 1997-2003 werkte hij bij Gulikers Architecten in Maastricht. In 2003 trad hij als ontwerper in dienst bij Pieter Oosterhout Buro voor Architectuur BNA in Nijmegen.