Boven Water

Boven Water
Boven Water Boven Water Boven Water Boven Water Boven Water Boven Water Boven Water

Plaats: Lelystad

Locatie: Lelybaan

Kunstenaar: Henk Hofstra

Materiaal: polyester

Jaar: 2010


Beschrijving:

Ter gelegenheid van de eerste editie van het Stadsmuseum Lelystad, een citymarketing project om het imago van Lelystad een boost te geven, ontwikkelde de Friese kunstenaar Henk Hofstra het kunstproject 'Boven Water'. Het hoofd werd in opdracht van Bureau voor Reuring en de gemeente Lelystad gemaakt door VKN projecten bv uit Maassluis. Het kunstwerk is 7,5 meter hoog en bestaat uit een blauw gespoten plein van 1500 vierkante meter, een wit hoofd van 5 meter hoog met fel blauwe ogen en het water tot aan de lippen en bovenop een levensgrote man met een koffertje. In dit kunstwerk kan iedereen zich wel herkennen. Het water staat hem aan de lippen. Juist die actualiteit laat je even stilstaan. En daarnaast zorgt de grootte van het kunstwerk vanzelf dat je even stilvalt. In Nederland kennen we het spreekwoord: "het hoofd boven water houden" wat betekent dat je financieel rond kan komen, dat je juist genoeg geld hebt om te kunnen leven. Op de website van Hofstra staat het volgende te lezen: "De meeste mensen houden hun hoofd boven water, maar sommige mensen houden hun hoofd meer boven water dan anderen." (met dank aan George Orwell)".

Op 18 juni 2010 werd het kunstwerk onthuld door burgemeester Margreet Horselenberg en ambassadeur van Lelystad Edsilia Rombley. Bij die gelegenheid kon Hofstra de burgemeester toezeggen dat het beeld, dat aanvankelijk slechts tijdelijk de Lelybaan zou sieren, dankzij de City Marketing Club Lelystad, in Lelystad zal blijven staan.

Kunstenaar

Henk Hofstra is in 1952 in Terwispel geboren. Na de middelbare school vertrok Henk op 17-jarige leeftijd naar Utrecht om aan kunstacademie Artibus te gaan studeren. Na een jaar stopte hij met deze opleiding om zijn studie voort te zetten aan Academie Minerva in Groningen waar hij eind jaren zeventig afstudeert.

De kunst van Henk Hofstra is figuratief. Hij schildert veelal koeien, tulpen en landschappen, maar ook stadsgezichten en portretten. Hier overheen brengt hij op expressieve wijze slierten verf aan. Zo ontstaat een contrast tussen rust en energie. Een druiptechniek die al werd gehanteerd door diverse Amerikaanse expressionisten in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Henk Hofstra heeft sinds de jaren tachtig regelmatig in binnen- en buitenland geëxposeerd, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en New York.

Hofstra is tevens betrokken bij spraakmakende kunstprojecten. Zo is hij in 2007 verantwoordelijk voor het blauw verven van een straat in Drachten, een kunstproject dat hij Water is leven noemt. In 2008 voorzag hij het Leeuwarder Zaailand van een aantal enorme geschilderde spiegeleieren. In 2010 realiseerde hij in Lelystad het project Boven Water.