Het Drenken

Het Drenken
Het Drenken Het Drenken Het Drenken Het Drenken Het Drenken Het Drenken Het Drenken

Plaats: Lelystad

Locatie: Woldpark

Kunstenaar: Vladimir Surovtsev

Materiaal: brons

Jaar: 2001


Beschrijving:

Op een heuvel in het Woldpark staat een bronzen plastiek van de Russische kunstenaar Vladimir Surovtsev. De naam van het beeld is 'Wodopoy' of in het Nederlands 'Het Drenken'. Het is een 3 meter hoog, gestileerd beeld van een ruiter te paard. Drenken betekent drinken geven aan. De ruiter laat zijn paard drinken. Het spiegelbeeld van het drinkende paard en de ruiter weerspiegelt in een rimpelloos wateroppervlak.

Het beeld is een geschenk aan de bevolking van Flevoland van het Russische district Dimitrov, waarmee de provincie een vriendschapsrelatie is aangegaan. Sinds 1989 steunt de provincie Flevoland de Russische regio Dimtrov, dat 70 km ten noorden van Moskou ligt. In 1991 werd een officieel vriendschapsverdrag tussen Flevoland en Dimitrov getekend. Sindsdien werken de provincie Flevoland en stad Dmitrov met elkaar samen.

Het beeld werd op 23 mei 2001 onthuld door de Russische ambassadeur in Nederland, de heer R. Khodakov. Bij de onthulling waren ook de Michel Jager, Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland, Burgemeester Chris  Leeuwe van Lelystad en de kunstenaar Vladimir Surovtsev aanwezig.

Vladimir Surovtsev

Bij het beeld staat een herinneringsplaquette. Hierop staat in het Russisch en Nederlands: "Een geschenk van de regering van de Russische Federatie aan het Koninkrijk der Nederlanden, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad. President Poetin heeft Koningin Beatrix een kleine kopie van het beeld overhandigd.

In 2008 vroeg Stichting Architectuur, Landschap en Stedebouw zich af wat de Lelystedelingen van kunst in de openbare ruimte vinden. Zij nomineerde 8 kunstwerken voor de Architectuurprijs 2008. Op de dag van de Architectuur kwam 'Het Drenken' als winnaar uit de bus.

Kunstenaar

Vladimir A. Surovtsev is in 1951 in de Russische stad Moskou geboren. In 1977 studeerde hij af aan de Russische academie der kunsten in Moskou. De kunstenaar woont en werkt in Moskou en heeft internationale bekendheid gekregen. Bustes van Peter de Grote zijn te vinden in musea in Brussel, St. Petersburg en Hamburg. Naast monumenten en kunstwerken in Rusland zijn o.a. beelden te vinden in Reykjavik (IJsland), Osterholz-Scharmbeck (Duitsland) en Lelystad. In Frankrijk zijn verschillende monumenten van zijn hand zoals “The Flowers of Russia” in Noyers-Saint-Martin, een monument ter nagedachtenis aan de Russen die gedurende de Tweede Wereldoorlog mee vochten aan geallieerde zijden en in Frankrijk omkwamen. In 2009 won Surovtsev een internationale prijsvraag voor een monument voor de gevallen Russische soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten aan de zijde van de geallieerde in Frankrijk. In juni 2011 is dit monument in Parijs onthuld.