Vrouw

Vrouw
Vrouw Vrouw Vrouw Vrouw Vrouw

Plaats: Lelystad

Locatie: Visarenddreef

Kunstenaar: Kees Buckens

Materiaal: marmer

Jaar: 1988


Beschrijving:

Het kunstwerk 'Vrouw' is aangekocht door de Provincie en betaald door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC). Het was een bestaand beeld. Een staande vrouw stelt het voor, en dat is ook de naam ervan: geen geheimzinnige gedachten daarachter. “Een vrouw, die triomfantelijk als een Griekse Nikèfiguur daar staat” zegt beeldhouwer Kees Buckens er over. “Gewoon, op zich zelf staand, het ene been een beetje gebogen”.

Omdat het in Nederland heel moeilijk is om aan goede, grote stukken marmer te komen bestaat het beeldhouwwerk uit drie delen. De grote blokken Carrera marmer passen daarbij precies in elkaar, en de ontstane breuklijnen spelen mee in de anatomische logica van het geheel. Carrera marmer komt uit Italië en is vanwege zijn zachtheid uitermate geschikt voor de beeldhouwkunst. Het beeld herinnert nog duidelijk aan de grofheid en massiviteit van het oorspronkelijk blok steen. Niet alleen de vormen zijn grof, ook de steen is grof bewerkt waarbij de sporen van de beitel nog zichtbaar zijn in de huid. Deze werkwijze sluit nauw aan bij de gesloten vorm van de ruimte-innemende sculptuur.

Naar aanleiding van de provinciewording van Flevoland in 1986 werd het beeld geplaatst naast de ingang van het Provinciehuis en onthuld door de eerste commissaris van de koningin in Flevoland Han Lammers. In 2008, na de renovatie van het Provinciehuis, werd het kunstwerk langs de Visarenddreef geplaatst. In november 2012 is het kunstwerk op zijn huidige plaats, dichter bij de ingang, gezet.

Kunstenaar

Kees Buckens is op 17 november 1957 in Breda geboren. In 1980 begon hij een opleiding tekenen en schilderen. Omdat deze vakken hem te weinig te zeggen hadden, stapte hij over naar beeldhouwen. In 1985 studeerde hij af aan de Academie van Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Daarna bezocht hij tot 1987 de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 2002 is hij docent aan de Vrije Academie te Rotterdam. Buckens, beeldhouwer pur sang, maakt bijna uitsluitend vrijstaande mensfiguren. de beeldhouwer is landelijk bekend door zijn grote robuuste gehakte en gestapelde stenen beelden. Kees Buckens ziet beeldhouwen als bouwen en zijn beelden stralen dat ook uit: bouwwerken, stapelingen van volumes en 'emoties'

In Almere vind je het Dr. J.M. den Uyl monument (1992), in opdracht van de Gemeente vervaardigd door Buckens. Voor het provinciehuis in Lelystad staat ‘Vrouw”(1980). Vrouw II (1990) van deze kunstenaar vind je in Rotterdam, een stenen figuur zonder hoofd. In 's-Gravezande staat 'Herdenkingsmonument' (2003)