Bieb Sofa

Bieb Sofa
Bieb Sofa Bieb Sofa Bieb Sofa Bieb Sofa Bieb Sofa Bieb Sofa

Plaats: Lelystad

Locatie: Schor 1-9

Kunstenaar: Hans Innemée

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2017


Beschrijving:

Op 4 december 2017 werd om 16.00 uur bij een bibliotheek in elke provincie van Nederland een Social Sofa onthuld. Het grote landelijke project is ontstaan toen het bestuur van samenwerkende Provinciale Ondersteuningsinstellingen in januari 2017 het Social Sofa atelier in Tilburg bezocht, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt betonnen banken met mozaïek beplakken. Ter plekke besloten ze een wedstrijd te organiseren tussen de 12 provincies waarbij een speciaal voor deze gelegenheid door kunstenaar Hans Innemée ontworpen Social Sofa de prijs zou zijn. Om voor de prijs in aanmerking te komen moest het project aan een aantal eisen voldoen. Het moest tot verbinding leiden in de buurt, het moest opgeschaald kunnen worden, én het moest vooral innovatief zijn.

De Social Sofa staat symbool voor verbinding tussen bewoners en leefbaarheid in de wijk. De twaalf bibliotheken laten met hun prijswinnende innovatieve projecten zien hoe zij hieraan bijdragen. De bibliotheek in Lelystad was met het project 'Mensen Maken de Buurt' de winnaar van Flevoland. In dit project werden ouders aangemoedigd hun kinderen meer voor te lezen. 'Mensen Maken de Buurt' heeft er toe geleid dat allochtone ouders zijn bereikt, die normaal gesproken nooit bereikt zouden zijn. Gedeputeerde Michiel Rijsberman onthulde de bibliotheeksofa bij de Multi Functionele Accommodatie Atolplaza aan de Schor.

Op de binnenkant van de met mozaïek beplakte Social Sofa zien we 7 witte kippen en een witte hond tegen een blauwe achtergrond. Alle aandacht gaat uit naar de grootste kip, in het midden van de voorstelling. Gezien de tekst 'Er was eens …' op de onderrand van de sofa zou het goed kunnen dat zij een verhaaltje aan het vertellen is. De hond ligt met gesloten ogen te luisteren. Op de achterkant zien we zes, in hoogte verschillende stapels boeken waar drie kippen opstaan die over de rugleuning hangen om vooral niets te missen van het verhaaltje.

Kunstenaar

Hans Innemée werd op 20 september 1951 als Hans Peters in Heerlen geboren. Pas later neemt hij de naam van zijn moeder aan. Op zijn 17e verhuisd hij naar Tilburg. In deze stad volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming. Op de kunstacademie werden hem de grafische technieken bijgebracht door Ru van Rossem. Hij droomde er echter van om beroepsmuzikant te worden en verlaat voortijdig de academie. Hij werd tekenleraar aan verschillende landbouwscholen en 's avonds was hij bassist in een New Wave band. 

In zijn vrije tijd werkte hij zo af en toe aan een linosnede. Later werd dat de monotype, een techniek die hij al op de academie leerde en waarbij een stuk dun vloeipapier op een met verf of inkt ingerolde glasplaat wordt gelegd en waarna dan met potlood op de achterkant wordt getekend. Met die honderden tekeningen gaat hij weer aan het werk, hij scheurt er elementen uit die hem bevallen en plakt die dan weer op handgeschept Thaïs papier en vormt zo op een collageachtige manier zijn werk. Vervolgens worden de tekeningen op houten panelen geplakt en ingekleurd met oliepastels.

Hans Innemée gebruikt in zijn tekeningen een heel herkenbare eigen stijl van krachtige lijnen met hier en daar sterke kleuren. Meestal sober, soms druk en uitbundig. Zijn werken zijn een spel van vormen en niet-vormen, waardoor er geen diepte is maar alles vlak is. Kenmerkend zijn de gestileerde afbeeldingen van dieren en mensen. Vooral de kip, afgebeeld als een cirkel met een diagonale snavel en harkpootjes, is als een rode draad door zijn werk te vinden. Ook de muis, het schaap en de poes zijn voor velen herkenbaar. Zijn werk heeft een humoristische ondertoon en roept vertedering op.

Innemée woont in Tilburg en is tegenwoordig uitsluitend beeldend kunstenaar.