Ölandhorst

Ölandhorst
Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst Ölandhorst

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostranddreef 1

Architect: Jos A. Reyes

materiaal: glas, natuursteen

Jaar: 1973


Beschrijving:

Architect ir. Jos Reyes verwerkte in het gebouw een principe, dat al eerder in Scandinavië opgang had gemaakt. De combinatie van een sterk ruimtelijk werkend gebouw met een besloten entree en de in strenge lijnen opgebouwde, naar buitengerichte aula, met enorme ramen die als het ware een vanzelfsprekende overgang naar de natuur buiten vormen. De sfeer die wordt opgeroepen is daardoor - hoe tegenstrijdig het moge klinken - rijk aan perspectief.

Naast de architectuur is de grote bijzonderheid aan dit bouwwerk de ornamentatie die Alfred van Werven erop en erin aanbracht. Het valt al van verre op: de wanden van het gebouw zijn bedekt met steen mozaïeken in roze en grijze tinten, die zich binnen in het gebouw blijken voort te zetten. Een samenspel van steen, platen, brokken, tegels, dwars in de muur gezette schijven. Resulterend in een compositie van ten hemel stijgende vormen, lijnen die de muur omspelen. Links van de hoofdingang is ook duidelijk een vogelachtige figuur te herkennen in een ‘landschap’ van boomachtige vormen. De gevelbekleding is gemaakt van verschillende natuursteensoorten van het Zweedse eiland Öland,

Architect Reyes had grote bedenkingen tegen deze enorme hoeveelheid stenen. Zou het gebouw die vracht wel kunnen dragen? Maar de opdrachtgevers, het bestuur van de B.V.IJ. wilde dit object toch tot stand zien komen. Gelukkig kreeg Reyes achteraf ongelijk.

In 2001 is het creamatorium uitgebreid. Het oorspronkelijke gebouwdeel is herkenbaar aan het kunstwerk in de gevel. Het nieuwe gedeelte betreft onder andere de twee ronde uitbouwen aan het pand.