Drie krachten

Drie krachten
Drie krachten Drie krachten Drie krachten

Plaats: Lelystad

Locatie: Grietenij

Kunstenaar: Eugène Terwindt

Materiaal: staal

Jaar: 1990

Beschrijving:

Voor het hoofdkantoor van Hydron staat het beeld de Drie krachten van Eugène Terwindt. Het beeld weerspiegelt in de waterpartij en in de glazen gevel van het, door architect L. Rijnalda, ontworpen gebouw. Het gebouw is ontworpen voor de Nuon, het bedrijf dat de inwoners van Lelystad in de jaren '90 van de vorige eeuw van gas, elektriciteit en water voorzag. Dit gegeven inspireerde de kunstenaar bij het maken van deze sculptuur. De monumentale constructie van staal symboliseert deze drie energie elementen. De gelijkzijdige driehoek is op één punt geplaatst. De drie zijden lopen enigszins rond van dun naar dik naar dun. De 'Drie krachten' heeft een open vorm en is een ruimte-omvattend kunstwerk.

kunstenaar

Eugène Terwindt werd op 5 juli 1941 in Berg en Dal geboren. Van 1964 - 1969 studeerde hij monumentale vormgeving en omgevingsontwerpen aan de Academie van Beeldende Kunst en Nijverheid in Arnhem. De kunstenaar woont en werkt in Velp. Een belangrijke inspiratiebron voor Terwindt is de samenhang van relaties die bestaan tussen een landschap en de daarin aangebrachte ordening en voorwerpen. In zijn werk is veelal de relatie tussen het object en de omgeving het onderwerp. Hij vindt zijn inspiratie zowel in de analytische als in de poëtische benadering van het onderwerp. Eugène Terwindt werkt met natuursteen, (corten)staal, roestvrij staal en glas gecombineerd met andere materialen. Zijn werk is abstract of figuratief geabstraheerd. Naast het maken van omgevings- en monumentale kunst, houdt Eugène Terwindt zich ook met schilderkunst bezig.

Werk van Eugène Terwindt is o.a. te vinden in Utrecht, Papendrecht, Velp, Naaldwijk, Ens (gemeente Noordoostpolder) en Lelystad.

Laatste Update maandag, 16 juli 2012