Bakens

Bakens
Bakens Bakens Bakens

Plaats: Lelystad

Locatie: Hourribweg

Kunstenaar: Jeroen Stok

Materiaal: staal en roestvrijstaal

Jaar: 1991

Beschrijving:

De grotendeels kale vlakte bij informatiecentrum Nieuw Land was voor Jeroen Stok een bron van inspiratie voor zijn kunstwerk 'Bakens'. Hij stelde voor er vijf objecten te plaatsen. De Provincie heeft voor de financiering gezorgd en de vereniging Vrienden van Nieuw Land heeft  aangeboden de objecten te onderhouden. Het water en haar scheepvaart hebben de historie van het IJsselmeer bepaald. De in hoogte van drie tot vier meter variërende driehoeken, van plaatstaal, zijn markeringsobjecten en zijn direct afgeleid van dit scheepvaartverleden. Als herkenningstekens staan zij, zoals de vroegere scheepvaartbakens achter elkaar. De 'Bakens' vormen een typisch windobject. In de driehoeken van staal, hangen beweegbare platen van roestvrijstaal, die zich richten naar de wind. De visuele werking van de driehoeken verandert als gevolg van de wind. Zo moet dit object in de wind een spel van lichtschitteringen teweeg brengen. Door het reliëf in het landschap zijn de in rij geplaatste vijf driehoeken nooit op een lijn te zien

Volgens Jeroen Stok symboliseren de vijf bakens de voortdurende alertheid voor water. De bakens zijn tevens de herinnering aan de bakens die hij als kind zag als hij over de dijk naar school liep.

Vanwege de herinrichting van het gebied bij museum Nieuw Land is de sculptuur in 2008 verplaatst naar de groenzone van de entree van Bataviastad.

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.

Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Hij woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.

 

Laatste Update vrijdag, 19 juli 2013