Vickers Wellington Mk. IC HD991

Vickers Wellington Mk. IC HD991

Plaats: Ens

Locatie: Ramspol

Maker: Vickers Amstrong Ltd.

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1942


Beschrijving:

In de eerste helft van september 1942 vinden enkele aanvallen op Bremen, een belangrijke industriestad in Noord-Duitsland, plaats. De eerste aanval geschiedt in de nacht van 4 op 5 september. In de nacht van 13 op 14 september 1942 nemen 466 vliegtuigen, waaronder 12 trainingstoestellen van de Operational Training Unit (O.T.U), deel aan een luchtaanval op Bremen. De Lloyd Dynamowerke GmbH en verschillende onderdelen van de Focke-Wulf Flugzeugbau AG worden voor korte tijd buiten werking gesteld. Ook het historisch centrum van Bremen evenals 848 huizen, 6 scholen en 2 ziekenhuizen worden geraakt, er vallen 70 doden en 371 gewonden. Tijdens de missie gaan 21 geallieerde toestellen verloren, 15 Wellington's, 2 Lancaster's, 1 Halifax, 1 Hampden, 1 Stirling en 1 Whitley, 87 bemanningsleden vinden de dood en 28 worden krijgsgevangen genomen. 
 
In het noorden van Nederland zijn de nachtjagers van de vliegvelden Leeuwarden en Bergen deze nacht de lucht ingestuurd om de vijandelijke bommenwerpers te onderscheppen. Zij worden met behulp van de radarpeilstations 'Tiger', Eisbär, Hering en Salzhering naar hun doel geleid. Om 02.30 uur wordt een Wellington ten westen van Texel neergeschoten en crasht in de Noordzee. Om 02.55 uur stort een tweede Wellington, de HD991, bij Ramspol neer. De derde Wellington komt om 03.43 uur 50 km ten westen van Den Helder in zee terecht. Om 05.02 uur komt ten noordwesten van Terschelling een vierde Wellington, de HE116, in de Noordzee en tenslotte stort de X9786 om 05.52 uur ten westen van Elburg in het IJsselmeer. Uffz. Heinz Vinke, Hauptm. Helmut Lent, Lt. Lothar Linke, Lt. Eberhard Gardiewski en Oblt. Rudolf Sigmund van II./NJG2 claimen deze nacht allen een Wellington te hebben neergeschoten. Bron: Wespennest deel I, blz.302-306
 
De Vickers Wellington Mk. IC met serienummer HD991 en rompcode DD-? stijgt op 13 september om 23.44 uur op van RAF Stratford (Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Engeland). Het toestel is van 22 OTU, een onderdeel van de No. 6 Group RAF Bomber Command waar bommenwerperbemanningen, die voordien met twee-motorige vliegtuigen vlogen, getraind worden op de Vickers Wellington voordat ze naar een operationeel squadron worden overgeplaatst. De HD991 maakt onderdeel uit van serie van 1382 Mark IC toestellen die in de vliegtuigfabrieken van Vickers Armstrong op Hawarden Airport zijn gebouwd en tussen juni en november 1942 afgeleverd. De Canadese bemanning van het toestel bestaat uit piloot Sgt. George Stanley Bickerton, navigator P/O William John Shaver, radiotelegrafist/boordschutter Sgt. John Henry Dew, bommenrichter/navigator P/O Donald Chesley King en boordschutter F/Sgt. Donald Murray.
 
Op de terugweg van het bombardement wordt het toestel door de Duitse nachtjager Lt. Lothar Linke onderschept en stort om 02.55 uur even ten noordwesten van Kampen neer op de oever van het IJsselmeer bij Rampol. Bij de crash komen de 24-jarige piloot Sgt. G.S. Bickerton, de 21-jarige P/O D.C. King en de 20-jarige F/Sgt. D. Murray om het leven. Zij worden op het Geallieerd ereveld op Rusthof in Oud Leusden begraven (blok 13, rij 4, graven 62-61-63). De overlevenden van de crash, P/O Shaver en Sgt Dew, worden door de Duitsers opgepakt en gevangen gezet in Stalag VIII-B Lamsdorf (later Stalag 344).
 
Deze actie betekent de 9e overwinning voor Lt. Lothar Linke. Op 14 mei 1943 moet de toen 33-jarige Linke zijn Bf110 verlaten als hij wordt neergeschoten door een Engelse jager. Hij raakt de staart van het toestel en vindt de dood. Ten tijde van zijn dood heeft Lothar Linke 27 overwinningen op zijn naam staan.