Handley Page Hampden B.Mk.I P5332

Handley Page Hampden B.Mk.I P5332

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Zwartemeer t.h.v. kavel NT114/115

Maker: Canadian Associated Aircraft Ltd.

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1942


Beschrijving:

In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 3 september 1939 verklaren het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Op 4 september sluit de Canadese provincie Newfoundland zich aan bij de geallieerden. De confederatie van Canada volgt op 10 september als gouverneur-generaal Lord Tweedsmuir de oorlogsverklaring tekent.

Het No. 420 Squadron RACF wordt op 19 december 1941 opgericht op RAF basis Waddington, als onderdeel van RAF group 5 van Bomber Command, en is één van de drie eerste squadrons dat geheel uit Canadees luchtmachtpersoneel bestaat. De nickname van het squadron is 'Snowy Owl' en hun motto, 'Pugnamus Finitu'm wat Latijn is voor 'Wij vechten tot de eindstreep'. Kort na de formatie wordt het squadron geadopteerd door de stad Londen. In januari 1942 wordt het No. 420 Squadron 'City of London' uitgerust met de Handley Page Hampden l, een 2-motorige bommenwerper ontworpen door de Duitse vliegtuigbouwkundige Gustav Lachmann (1896-1966). Al vroeg in de Tweede Wereldoorlog bleek dat de Hampden te weinig bewapend en te kwetsbaar voor vijandelijke jachtvliegtuigen is. Daarom wordt na 18 december 1939 besloten het toestel voortaan als nachtbommenwerper in te zetten.

In de nacht van 2 op 3 juli 1942 stuurt Bomber Command, het Britse bombardementscommando, 325 bommenwerpers naar Bremen, 175 Wellingtons, 53 Lancasters, 35 Halifaxes, 34 Stirlings en 28 Hampdens. Het plan van Bomber Command is om de oorlogsindustrie en de havens in Bremen hard te treffen. Dertien Hampden bommenwerpers van het No. 420 Squadron RACF worden klaargemaakt om deel te nemen aan de missie. De toestellen worden geladen met twee bommen van elk 500-pound, zo'n 227 kg, en 360 staafbrandbommen. Vanaf 23.00 uur vertrekken ze, kort na elkaar, van de RAF basis Waddington in het graafschap Lincolnshire. Vijf bommenwerpers moeten rechtsomkeert maken vanwege technische problemen. Slechts 6 bemanningen kunnen bij terugkomst op Waddington melden dat ze hun bommen boven het doel hebben afgeworpen. Hoewel het lijkt dat een groot deel van de aanval ten zuiden van de stadsgrenzen plaatsvindt, blijkt toch dat de bommen op het doel effectief te zijn. Duizend huizen, 4 kleine fabrieken, dokken en 7 schepen in de haven zijn geraakt. Eén van de schepen, het stoomschip de Marieborg, zinkt.

Ook deze nacht eist de luchtoorlog zijn tol. Dertien toestellen gaan verloren waaronder twee Hampden bommenwerpers van het No. 420 Squadron 'City of London'. Om 23.05 uur stijgt de Hampden B.Mk.I met serienummer P5332 en radiocode PT-T op met de 22-jarige F/Sgt. Charles Garnett Wilde aan de stuurknuppel. In de neuskoepel zit zijn navigator/bommenrichter de 30-jarige Engelsman Sgt. Alan Dennis Bond. De radiotelegrafisten/boordschutters de 32-jarige F/Sgt. Thomas Edward Crothers en de 19-jarige F/Sgt Jack Edward Gibbs zitten in de geschutskoepels achter hun mitrailleurs. Gibbs behoorde niet tot het vaste team van Sgt. Bond. Radiotelegrafist/boordschutter Gibbs was op 17 juni getrouwd en kwam te laat terug van zijn huwelijks reis. Vandaar dat hij werd ingedeeld op de missie naar Bremen. In het begin van de oorlog kregen radiotelegrafisten en boordschutters nog dezelfde opleiding. Toen de RAF later op viermotorige bommenwerpers overging, veranderde dit en kregen boordschutters alleen nog een schuttersopleiding. 

In de vroege ochtend van 3 juli 1942 wordt de bommenwerper boven het IJsselmeer op 15 km noordnoordwest van Kampen aangevallen door een Duitse nachtjager van vliegveld Leeuwarden, gevlogen door Fw. Heinz Grimm van II./NJG 2. Om 01.40 uur stort het toestel in het Zwartemeer neer ter hoogte van kavel NT114 / NT115. De 4 koppige bemanning komt om het leven. De lichamen van Alan Denis Bond en Jack Edward Gibbs worden in het Zwarte Meer geborgen door vissers uit Vollenhove en in de nieuwe haven aan wal gebracht. Op respectievelijk 13 en 20 juli worden ze op de gemeentelijke begraafplaats de Voorst in Vollenhove in sector 3, rij 4, graf 630 en 631 begraven. Charles Garret Wilde en Thomas Edward Crothers worden een aantal dagen na het ongeval op het dijkvak ter hoogte van kavel NT114 gevonden en begraven op het geallieerd erehof op Rusthof in Oud-Leusden in sector 13, rij 3, graf 48 en 49.

De Hampden P5332 is de 6e overwinning van 22-jarige Fw Heinz Grimm die te boek staat als aas die 24 toestellen heeft neergehaald. Op 9 oktober 1943 wordt zijn Messerschmitt boven Bremen aangeschoten door Duitse Flak. Grimm kan het brandende toestel verlaten. Hij overlijdt 4 dagen later aan zijn verwondingen.

Aan de Zwartemeerweg 50/52 is in het najaar van 2023 door Stichting Canon de Noordoostpolder een crashpaal geplaats; Paal 5.