Marknesse
Cultureel erfgoed in Marknesse
Het eerste ontwerp voor het dorpsplan van Marknesse is gemaakt ir. P. Verhagen en dateert van voor 1940. Dit was in de periode waarin het water, de wegen en bruggen moesten worden vastgelegd. Ir. J.C. Pouderoyen maakte in 1943 een tweede ontwerp, maar dit werd afgekeurd omdat één van de kerken, met kerkhof, het dorpsgezicht domineerde. Het uiteindelijke plan is van de hand van ir. Th. G. Verlaan, die in 1947 in dienst trad bij de Directie Wieringermeer. Verlaan maakte in eerste instantie een dorpsplan in cirkelvorm, gebaseerd op het idee van een groene omzoming in de vorm van een ronde vesting. In een toelichting zei hij: "Marknesse werd ontworpen op een zeer onregelmatig stuk grond dat resteert tussen 4 blokken rechthoekig verkavelde grond. Twee kanalen en het tracé van de weg Vollenhove-Emmeloord maakten de situatie niet eenvoudiger, terwijl de plaats van de schutsluis met de brug in de Zwolse vaart reeds vaststond". De beplantingscommissie was echter tegen dit plan, omdat zij vond dat de dorpen in de Noordoostpolder niet afgebakend mochten zijn van de polder, maar in het land moesten uitvloeien.
Marknesse werd een typisch kruiswegdorp. De dorpenring doorkruist de noord-zuid lopende centraal gelegen brink en de oost-west gerichte groene ruimte waar een gracht doorloopt. De brink wordt in het zuiden afgesloten door de Nederlands Hervormde Kerk, de rooms-katholieke kerk markeert de oostkant van de groene ruimte. Aan de noordkant stond de gereformeerde kerk die inmiddels gesloopt is. De architectuur van de Delftse School is beeldbepalend in het dorp. De woningen zijn overwegend noord-zuid georiënteerd. Bron: Architectuur en stedebouw in Flevoland.
Op het dorpswapen van Marknesse is een verbinding tussen het verleden en het heden. Op het wapen zien we links (heraldisch rechts) golvend water in de kleuren zwart en blauw met daarboven een meeuw. Rechts (heraldisch links) is land afgebeeld waarop drie gouden (gelen) halmen te zien zijn. Op de scheiding van het water en land is een zwart met grijze spade te zien die de drooglegging en al het werk dat daarmee gepaard ging vertegenwoordigt. In januari 2006 werd in Biddinghuizen een nieuwe dorpsvlag gepresenteerd, met een dorpswapen dat als twee druppels water op dat van Marknesse leek. Biddinghuizen gebruikte dit logo, dat ooit gemaakt werd door kunstschilder Bert de Klerk, al vanaf het begin van de ontstaansgeschiedenis in de jaren 1960 op ondermeer speldjes, ansichtkaarten en handdoeken. Dat zowel Marknesse als Biddinghuizen hetzelfde wapen gebruikte wisten de dorpen niet van elkaar. Feit was wel dat Marknesse eerder gebruik maakte van het wapen dan Biddinghuizen. Hierop besloot Biddinghuizen een nieuw dorpslogo te ontwerpen dat op 30 april 2006 werd onthuld.
De dorpsvlag van Marknesse is in 1983 in gebruik genomen en bestaat in ondergrond uit drie horizontale banen in de kleuren blauw, zwart en wit, die zijn afgeleid van het dorpswapen. De blauwe en zwarte banen worden door vijf smalle strepen in de kleuren wit en zwart van elkaar gescheiden. In het midden van de vlag is het hierboven beschreven dorpswapen afgebeeld.
Klik op de foto's om naar de beschrijving te gaan.