Waterloopbos
Plaats: Marknesse
Locatie: Voorsterweg
Maker: Waterloopkundig Laboratorium
materiaal: diverse
Jaar: 1954 - 1990
Beschrijving:
In het Waterloopbos is sprake van een natuurlijk verval van ruim 4 m vanaf de inlaatduiker in het Vollenhover Kanaal naar de Zwolse Vaart. In en om het bos werden kanalen en sloten gegraven om water vanuit het hoger liggende randmeer aan te voeren. Dit water werd vervolgens gebruikt om de nagebouwde havens en stuwdammen uit te proberen. Met behulp van een stelsel van waterlopen, kleppen en schuiven bootsten de ingenieurs de werkelijkheid na. De constructieplaatsen waren omdijkt met aarde wallen zodat de modellen in de winter onder water gezet konden worden om bevriezing tegen te gaan. In 1960 werd de eerste hal gebouwd en daarna vonden de onderzoeken steeds meer in deze hallen plaats. Begin jaren zeventig is het model van de Maascentrale het laatste openluchtmodel. Toen de onderzoekers klaar waren met hun onderzoeken, lieten zij de proefopstellingen gewoon in het bos achter. De natuur greep daarop volop haar kansen, goten en geulen, dammen en stuwen raakten weelderig begroeid met allerlei soorten planten. Met de komst van de computer werden schaalmodellen in de jaren 1990 overbodig. Simulaties met computermodellen, die steeds sneller en nauwkeuriger werden, konden een deel van de experimenten vervangen. In 1996 werden de activiteiten van Waterloopkundig Laboratorium 'De Voorst' naar Delft verplaatst. Het onderzoeksinstituut heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw van Nederland. In het Waterloopbos is een groot deel van de waterkundige kennis ontwikkeld die Nederland nog steeds exporteert.
Sinds december 2002 is Natuurmonumenten eigenaar van het bos. Dankzij zijn bijzondere verleden heeft het Waterloopbos niet alleen cultuurhistorische en cultuurtechnische waarde, maar is ook de natuur er erg waardevol. Na de officiële opening op 8 juli 2005 werd het kunstwerk 'Water en Land' door dhr. M. Jager onthuld op het uitzichtpunt bij de stroomgeul aan de Repelweg.
Op 18 maart 2013 heeft minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) 89 gebouwen en plaatsen bekend gemaakt die in aanmerking komen om tot rijksmonument te worden. De objecten zijn volgens de minister voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Het Waterloopkundig Laboratorium in het Waterloopbos is één van de nieuwe rijksmonumenten uit de latere werderopbouwperiode die gekozen is uit 700 suggesties. Het bijzondere cultuurmonument verkreeg in september 2015 de officiele status van rijksmonument. Op 25 maart 2016 heeft Natuurmonumenten tijdens een feestelijke bijeenkomst het bijbehorende monumentenbord ontvangen. Het is bijzonder dat een bos tot rijksmonument is uitgeroepen omdat normaal gesproken het om gebouwen of archeologische monumenten gaat. In september 2018 werd het Deltamonument // voor het publiek opengesteld.