.

Water en land

Water en land
Water en land Water en land Water en land Water en land Water en land

Plaats: Marknesse

Locatie: Repelweg

Kunstenaar: Bertus Halfwerk

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2005


Beschrijving:

Het Waterloopbos, onderdeel van het Voorsterbos, werd in 1944 aangelegd en is één van de oudste bossen van Flevoland. In 1952 droeg de Rijksoverheid het bosperceel over aan het Waterloopkundig Laboratorium. Bij elke opdracht werd een proefopstelling op schaal in het bos gebouwd. Zo zijn er de Deltawerken en de havens van Lagos en Vlissingen berekend en ontworpen. Met de komst van de computer werden de schaalmodellen in de jaren 1990 overbodig en verplaatste het onderzoeksinstutuut zijn activiteiten naar Delft.

In december 2002 kocht Natuurmonumenten het Waterloopbos aan. In 2005 bestond Natuurmonumenten 100 jaar. In het jubileumjaar werd op 8 juli het Waterloopbos voor het publiek opengesteld. Na de officiële opening van het informatiecentrum werd het kunstwerk 'Water en Land' onthuld door de heer Michel Jager die van 1996 tot 2008 Commissaris van de Koningin in Flevoland was. Het kunstwerk is in opdracht van Natuurmonumenten ontworpen door de kunstenaar Bertus Halfwerk uit Blankenham en vervaardigd bij Winter Constructiebedrijf in Emmeloord. Het kunstobject is 3,50 x 6,00 x 3,00 meter groot en markeert het uitzichtpunt aan de Repelweg die zijn naam dankt aan de Repel, een lange smalle zandbank voor de haven van Vollehove in de voormalig Zuiderzee. 

Bertus Halfwerk vertelde in 2007 in een interview met een krant enthousiast over zijn creatie: "Je kijkt op deze plek over het Vollenhover Meer. Aan de overkant, bij Vollenhove, lag vroeger een klif. Daar waar nu het Voorsterbos is, was de Zuiderzee heel ondiep. Bij straffe oostenwind kwam dat stuk zelfs wel eens droog te liggen. De schepen werden voor het gevaar gewaarschuwd door de vuurtoren van Kraggenburg". Toen Halfwerk werd gevraagd om een groot kunstwerk voor deze plek te maken kreeg hij dan ook meteen associaties met scheepswrakken. Hij koos voor cortenstaal omdat dit, door het roestige uiterlijk, aan het verleden doet denken. De kleur van de roest voegt zich goed in de natuur op deze plek. In het 'wrak' zie je verwijzingen naar elementen als boeg, dek, scheepswanden, maar ook naar de branding. Bovendien is er vanaf een bepaalde kant een visvorm in te zien. "Ik wilde een mooi wrak maken" aldus Bertus Halfwerk, "en dat is geloof ik wel gelukt". Bron: Flevopost 14 maart 2007. In het kunstwerk 'Water en Land' is een bankje aangebracht dat uitnodigt om plaats te nemen en te genieten van het vergezicht.

Het kunstwerk staat bij de voormalige stroomgoot van het Waterloopkundig Laboratorium. Hier deden de onderzoekers allerlei proeven die met stroming van water te maken hadden, van het nabouwen van een stuwdam tot het meten van de boeggolven van scheepsmodellen.

Kunstenaar

Bertus Halfwerk werd op 7 april 1951 in Olst geboren. Hij woont en werkt in Blankenham. Van 1967 – 1969 studeerde hij aan VD Deventer, Decoratie opleiding en in Enschede waar hij in 1973 aan de AKI de opleiding experimentele vormgeving volgde. Aanvankelijk was Halfwerk werkzaam als tekenaar en schilder maar tegenwoordig houdt hij zich bezig met het maken van objecten. Bertus Halfwerk is een verzamelaar. Wat de één ziet als rommel en vuiligheid, is voor Halfwerk regelrechte kunst. In zijn werk spelen herinneringen een grote rol. Vooral verhalen uit zijn jeugd blijken een onuitputtelijke bron van fantasie en ideeën voor de kunstenaar. Thema's die je in zijn werk terug kunt vinden zijn geschiedenis en natuur. Het is niet mogelijk om de kunstwerken van zijn hand onder te brengen in een stijl. Technieken en materialen veranderen voortdurend. Halfwerk is vooral gebiologeerd door verweerde materialen. Objecten of onderdelen daarvan gaan soms op gebruiksvoorwerpen lijken.