Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Marknesse

Locatie: Breestraat

Kunstenaar: Joyce Lamers e.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

In 2011 is in de gemeente een start gemaakt met het project Social Sofa. De cabaretière Karin Bruers is de bedenkster en initiatiefneemster van Social Sofa. Om sociale verkilling een halt toe te roepen bedacht zij het plan om meer kleine sociale ontmoetingsplekken te creëren in de verschillende wijken van Tilburg. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen. Zo ontstond in Tilburg het duizend-bankjesproject. Om het project meer kleur te geven ontwierp Karin zelf een betonnen chaise longe die met mozaïek beplakt kan worden, de Social Sofa.

Tollebeek, Rutten, Luttelgeest en de Emmeloordse wijken Revelsant en oud-Emmeloord kregen in 2012 van IGW een bank cadeau. In 2013 kreeg het project een vervolg. Op 1 maart is in Marknesse een sofa afgeleverd. Ook Ens, Creil, Espel en de wijk De Zuidert in Emmeloord hebben die dag een bank gekregen.

Het is een bijzonder vormgegeven kale bank, waar geen kleur of geen versiersel aanzit. In december 2012 heeft de promotiecommissie van Marknesse de bewoners van het dorp opgeroepen om ideeën/ontwerpen voor de sofa in te sturen. Het uiteindelijke ontwerp, inclusief de kleurnummers is door het Tilburgse bedrijf SocialSofa op de kale betonnen bank ingetekend. Onder het motto "ontmoeten is kunst, kunst is ontmoeten" is een groep vrijwilligers op 16 maart 2013 in de voormalige zaak van Bloem en Jess aan de Breestraat gestart met het project. In het begin was er weinig animo, maar langzaam aan begon de Social Sofa uit te groeien tot een sociaal gebeuren. Meer dan 25 mensen hebben geholpen om de duizenden mozaïeksteentjes van gerecycled glas op de bank te plakken.

Na 8 maanden en 400 uur plakken was de bank af. Op 16 november 2013 is van 8.00 - 20.00 uur een plakmarathon gehouden. Om 20.00 uur 's avonds werd het laatste blauw-groene steentje in het boterhambordje geplakt. Het thema van de bank is een zomerse picknick. De gedachte erachter is dat het een ontmoetingspunt wordt in het centrum van het dorp waar de bewoners de laatste nieuwtjes doornemen. Het ontwerp is van Joyce Lamers die destijds bestuurslid van Dorpsbelang Marknesse was. Op de voorkant zien we een geblokt picknickkleed in rode, roze en witte glassteentjes, met op de rugleuning de tekst "gezellig kom je er even bij!". Op de zitting staat wat te eten en drinken klaar. Aan de binnenzijde van de armleuning is de tekst "Social Sofa Marknesse 16-11-'13" te lezen en daarnaast ligt een exemplaar van de dorpskrant SluisPuntNL. Op de buitenkant van de hoge zijleuning van de chaise longue is waterpartij met goudvissen afgebeeld. Op de achterzijde loopt de waterpartij door en zien we een weiland met witte bloemen en een lieveheersbeestje. Op 29 maart 2014 werd de Social Sofa feestelijk in gebruik genomen. De heer Hendrik Jager, die zijn pand voor het plakken beschikbaar stelde, mocht als eerste plaatsnemen op de kleurrijke bank aan de Breestraat.