Woonzorgcomplex 'De Noordzijde'

Woonzorgcomplex 'De Noordzijde'
Woonzorgcomplex 'De Noordzijde' Woonzorgcomplex 'De Noordzijde' Woonzorgcomplex 'De Noordzijde'

Plaats: Emmeloord

Locatie: Noordzijde 5

Architect: Raban Haaijk

materiaal: baksteen, beton, glas, dakpannen

Jaar: 2022-2023


Beschrijving:

In december 2008 is het gebouw van het voormalige parochiehuis verkocht aan zorgorganisatie Triade Vitree uit Lelystad. Nadat het eerste stenen kerkgebouw van de Noordoostpolder jaren leeg had gestaan maakte Triade Vitree in 2017 plannen om op het terrein cliënten met een verstandelijke beperking te huisvesten die graag zo zelfstandig mogelijk willen wonen. Met 24-uurs ondersteuning in huis voor wie dat nodig is. In februari 2021 meldde de zorginstelling dat het voormalig parochiehuis gesloopt zou worden om plaats te maken voor een gebouw met 40 appartementen. Hergebruik van het 70 jaar oude gebouw bleek niet haalbaar. Begin 2022 startte de sloop. Op 27 januari werd de stichtingssteen van het voormalige parochiehuis als eerste steen uit het slooppand gehaald en aangeboden aan pastoor Victor Maagd van de H. Michaëlkerk. In april 2022 startte de bouw van het nieuwe woonzorgcomplex. Op 21 november 2022 werd het hoogste punt bereikt. 

De nieuwbouw is gekozen in stijl van het oude parochiehuis en passend in de architectuur van de Delftse School en het karakter van Emmeloord. Het ontwerp is gemaakt door architect Raban Haaijk van Bureau Bos en de technische uitwerking is van Van den Berg Architecten uit Houten. Het woonzorgcomplex heeft 3 bouwlagen en een zolder. Het gebouw is ruim 46 m lang en 14 m breed, de nok zit op 12.20 m hoogte. Het rechthoekig grondplan wordt in het midden doorsneden door een haaks daarop staande vleugel van 22.10 m lang en 11.70 m breed met daarin o.a. de ingang, een hal en een gezamenlijke woonkamer. De gevel van de ingang doet sterk denken aan de voorgevel van het voormalig parochiehuis. Evenals bij de Delftse School hebben de raamkozijnen en betonnen omlijsting. De 40 éénkamer appartementen met eigen keuken en sanitair zijn verdeeld over 3 verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich 12 appartementen, op de eerste en tweede verdieping ieder 14. Op elke verdieping zijn gemeenschappelijke woonkeukens. Op de zolderverdieping is een multifunctionele ruimte. Het in baksteen opgetrokken complex staat onder een met pannen gedekt zadeldak. Het gasloze gebouw is energieneutraal door de 64 zonnepanelen op het dak. Bij de situering van het gebouw op de locatie is in de ontwerpfase al rekening gehouden met de beeldbepalende boom die voor het voormalige parochiehuis stond en waar de buurtbewoners aan gehecht waren. Daarom is het wooncomplex een stukje naar achteren geschoven.

Het pand werd op 22 juni 2023 door Van Norel Bouwgroep uit Epe met een symbolische één meter grote sleutel overgedragen aan Triade Vitree. Op 1 oktober is nieuwe woonlocatie, genaamd ‘De Noordzijde’, in gebruik genomen. De Noordzijde werd 25 november 2023 feestelijk geopend.

Architect

Raban Haaijk studeerde na zijn VWO opleiding architectuur aan de universiteit, maar stapte over naar de HTS Bouwtechniek. Nadat hij in 2003 was afgestudeerd, trad hij in dienst als tekenaar bij Bureau Bos in Bunschoten-Spakenburg. Daar kwam hij erachter dat hij zijn eigen ideeën wilde aandragen en uitwerken en dat hij dus architect wilde worden. Bij Bureau Bos kreeg hij de kans. Naast werkzaam te zijn als assistent van de toenmalige architect-directuur volgde hij 4 jaar lang een avondstudie aan de Academie voor Bouwkunst. Inmiddels is hij  architect-directeur bij Bureau Bos. Bron: bureaubos.nl