Startblock Roots woningen

Startblock Roots woningen
Startblock Roots woningen Startblock Roots woningen Startblock Roots woningen Startblock Roots woningen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Meldestraat 10 A-H, 12 A-H

Architect: Ir. Gert-Jan Post en ir. Jelle Post

materiaal: CTL, aluminium, steenstrips, glas

Jaar: 2021


Beschrijving:

Sinds oktober 2021 staan aan de Meldestraat 16 Startblock Roots woningen. Dat zijn huisjes die fabrieksmatig gebouwd zijn. Alle onderdelen die in de fabriekshal van bouwbedrijf Startblock aan de Industrieweg binnenkomen zijn eigenlijk al af. Ze moeten alleen nog maar in elkaar gezet worden. In 6 dagen stelt een team van 25 assembleurs de woning samen. Op de zesde dag wordt de woning op zijn rug gekanteld op een platform waaronder een dieplader gereden wordt om de woning naar de bestemming te brengen. De woningen zijn af-fabriek volledig voorzien van alle installaties, zoals keukenapparatuur, douchecabine en een toilet. Op de bestemming moeten ze alleen op de fundering worden neergezet en aangesloten op de nutsvoorzieningen. Met een kraan worden de woningen rug-aan-rug en zij-aan-zij in een woonblok geplaatst. Daardoor kunnen er tweemaal zoveel woningen op dezelfde oppervlakte gezet worden als bij traditionele bouw. Op de plek waar normaliter 4 reguliere rijtjeswoningen gebouwd worden, staan nu 8 Startblock woningen met een voortuin van 20 m².

De woning is 5 m breed, 4 m diep en 9 m hoog en bestaat uit drie woonlagen. Op de begane grond bevindt zich een halletje en een volledig ingerichte keuken en eethoek. Een verdieping hoger is de woonkamer, in de hal het toilet. Op de tweede verdieping is de slaapkamer te vinden, die grenst aan de douche en daar tegenover is de wastafel met kastjes onder en boven. De draagconstructie en binnenwanden bestaan uit Cross Laminated Timber (CLT), een duurzaam en veilig alternatief voor veelgebruikte bouwmaterialen als beton en staal. Het wordt gevormd door meerdere planken (vuren)hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Deze constructie maakt het sterker, stijver en stabieler dan normaal bij hout het geval is. Het CLT-hout of kruislaaghout, zoals het ook genoemd wordt, is zeer duurzaam en kan een intensieve vuurbelasting aan. Afhankelijk van de dikte van de plaatconstructie is er sprake van een brandvertraging van 0,67 – 0,74 mm/min. De gevel van de woning is aan de buitenzijde geïsoleerd met EPS isolatie, dat bekleed is met steenstrips. Voor het gevelaanzicht is gekozen voor triple glas dat is toegepast in een aluminium kozijn. De woning heeft zonnepanelen, boven de doucheruimte een warmteterugwininstallatie en aan het plafond in de vertrekken een vraaggestuurde infraroodverwarming. Het tapwater wordt ook elektrisch verwarmd. Voor elke woning is op de kopse kant van het rijtje woningen een berging gerealiseerd. 

De woningen aan de Meldestraat waren de eerste woningen die Startblock realiseerde. Het Emmeloordse bedrijf wilde lokaal een 'showroom' realiseren waar geïnteresseerde klanten kunnen kijken hoe de kleine woningen er als huizenblok in het echt uitzien. Het bedrijf mocht van de gemeente Noordoostpolder de woningen neerzetten op basis van een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan voor de Meldestraat. In oktober 2023 heeft het college van B en W aan de gemeenteraad voorgesteld om de woningen van Startblock permanent aan de Meldestraat te laten staan. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan gewijzigd worden. 

Het basismodel van de woningen heeft twee varianten: een puntdak en een plat dak. Aan de Meldestraat staat het platmodel van de Startblock Roots. Op 27 februari en 3 maart 2023 zijn in opdracht van woningcorporatie Mercatus aan de Hellingahage in de wijk Emmelhage 18 woningen van het Startblock Roots Punt-type geplaatst. 

Makers

Jeroen Oost, voormalig projectontwikkelaar, bedacht het concept samen met Henk Visscher, die een verleden heeft als scheepstimmerman. Zij hadden het idee om starters in de huidige woningmarkt te helpen en wilden het tekort aan woningen en het probleem van de vastgoedprijzen, die de pan uit rijzen, oplossen met een duurzaam en betaalbaar huis dat voldoet aan alle bouwvoorschriften en een minimum aan plaats inneemt. Zo kwamen ze uit op compacte een- of tweepersoonswoningen, die ze in een fabriek wilden bouwen, zonder zware materialen. Dus hebben ze eerst geïnformeerd wat maximaal met speciaal vervoer over de weg mocht worden verplaatst. Dat bleek 5 x 4 meter te zijn. Dat was hun leidraad. Meteen nadat het idee voor Startblock geboren was, begon Henk Visscher na te denken over hoe hij zoveel mogelijk dingen met zo min mogelijk ruimte kon inbouwen. Zo kwam hij op de schuifladen die in de treden van de trap verwerkt zijn. Ook voor de kleine doucheruimte heeft hij een slimme oplossing gevonden door de wastafel te verplaatsen. Die bevindt zich recht tegenover de eigenlijke badkamer. Twee jaar duurde het van het eerste idee tot de modelwoning. In het project waren de transporteerbaarheid, prijs en het Bouwbesluit leidend. Het bleek ontzettend lastig om binnen het stramien van het Bouwbesluit een complete woning te bouwen. Het gaat dan om allerlei eisen zoals de breedte van de trap, omvang van badkamer en keuken en de isolatie. Uiteindelijk was op 28 november 2019 de eerste Startblock woning met alle voorzieningen van water, elektra en lucht die voldeed aan het Bouwbesluit in de fabriekshal aan de Industrieweg te bezichtigen. De keuken, woon- en slaapkamer voldoen net aan de Nederlandse minimumvereisten van 11 m². Dat lijkt erg weinig, maar zo voelt het niet. Dat komt door de grote raamoppervlaktes. 

Woningbouwbedrijf Startblock is in 2019 ontstaan vanuit drie partijen Stijlvol Hout, OVT Ontwikkeling en 1-op-1 Architectuur.