Fietsbruggen wijkpark De Zuidert

Fietsbruggen wijkpark De Zuidert
Fietsbruggen wijkpark De Zuidert Fietsbruggen wijkpark De Zuidert Fietsbruggen wijkpark De Zuidert Fietsbruggen wijkpark De Zuidert

Plaats: Emmeloord

Locatie: Wijkpark de Zuidert

Architect: FiberCore Europe

materiaal: composiet

Jaar: 2011


Beschrijving:

De Zuidert is gelegen aan de zuidoostzijde van het centrum van Emmeloord. De woonwijk, die in de jaren 1970 en 1980 gebouwd is, is een typische 'bloemkoolwijk', een wijk die gekenmerkt wordt door hofjes en woonerven met kronkelende straten en paden. De straten en woonerven vormen aparte subwijkjes die als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen zijn 'geplant'. Deze ruimtelijke structuur betekende een radicale breuk met de mathematische opzet van de Wederopbouwwijken. 

De Zuidert wordt aan drie zijden begrensd door groene randen. Begin jaren tachtig werd aan de oostzijde wijkpark De Zuidert aangelegd. Het park ligt in de hoek van de Urkervaart, de Oude Kamperweg en de Amsterdamweg en maakt onderdeel uit van de groene mantel van de stad. Vanaf januari 2012 kreeg het sterk verouderde wijkpark De Zuidert een opknapbeurt. Het herontwerp van het park werd gemaakt door landschapsontwerper Steven Brink. Waterschap Zuiderzeeland diepte de poelen uit en verving de strakke beschoeiingen door natuurvriendelijke oevers. De fiets- en wandelpaden werden opgeknapt en de 5 houten bruggen werden vervangen door grijze composiet bruggen van FiberCore Europe. De fiets- en wandelbruggen zijn in 2011 in de fabriek in Rotterdam gebouwd en in april 2012 als prefab constructie in één keer op de fundering in het park geplaatst. De bruggen zijn 3,10 m breed, drie hebben een lengte van 10,50 m en twee zijn 12,50 m lang. De composiet bruggen zijn oersterk, ultra licht, onderhoudsarm en duurzaam. Het vernieuwde park werd op 22 september 2012 officieel geopend door wethouder Andries Poppe. De gemeente heeft ruim een half miljoen euro in het park geinvesteerd. De vernieuwing van de bruggen was de grootste kostenpost.