Voormalige brandweerkazerne

Voormalige brandweerkazerne
Voormalige brandweerkazerne Voormalige brandweerkazerne Voormalige brandweerkazerne

Plaats: Emmeloord

Locatie: Nijverheidstraat 7-9

Architect: Directie Wieringermeer

materiaal: diverse bouwmaterialen

Jaar: 1952-1953


Beschrijving:

In 1952 werd in opdracht van het Openbaar Lichaam De Noordoostelijke Polder aan de Nijverheidstraat 7-9 in Emmeloord een brandweerkazerne, annex gaarage gemeentewerken gebouwd door de Bouwkundige Afdeling van de Directie Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp. De kazerne, die in maart 1953 in gebruik werd genomen, bestaat uit een autogarage, slangen- of droogtoren, werkplaats, verwarmingsruimte en verblijfsruimte voor de manschappen. De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken bakstenen brandweergarage staat onder een met grijze pannen gedekt zadeldak. De aangebouwde toren, waaronder de verwarmingsruimte, staat onder een flauw hellend zadeldak. In de voorgevel bevinden zich drie garagedeuren waarin uit veiligheidsoverwegingen ventilatieopeningen zijn aangebracht. De garage had aan de ene zijde een werkbank en aan de andere zijde een slangenspoelgoot met een luik naar de droogtoren waardoor de slangen in de toren opgetakeld konden worden.

Een droogtoren was destijds noodzakelijk voor de levensduur van de slangen en uit bedrijfzekerheid. Toentertijd waren de relatief dure slangen nog vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals vlas of katoen. Deze slangen moesten na bluswerkzaamheden gewassen en gespoeld worden. Na de grondige schoonmaakbeurt verdwenen de slangen dan in de slangentoren waar ze verticaal werden opgehangen om te drogen. Als dat niet goed gebeurde kon er schimmelvorming optreden. Terwijl de slangen hingen te drogen, legden de brandweermannen de reserveslangen in de brandweerwagen. Omdat de tegenwoordige slangen van een soort kunststof zijn gemaakt hoeven deze niet meer te drogen. Ze worden schoongespoten en vervolgens in de brandweerwagen opgerold. 

De slangentoren met zijn ritmische raamindeling en ventilatiegaten vormt een bijzonder stedenbouwkundig element op het industrieterrein aan de oostkant van de Nijverheidsbuurt. De brandweerkazerne is in een sobere variant van de Delftse Schoolstijl gebouwd. De enige versiering die is toegepast zijn vlakke lisenen in de langsgevel tussen de vensters die uit tien vierkante ruitjes bestaan. De voormalige brandweergarage is een goed voorbeeld van een brandweerkazerne uit de wederopbouw.