Nieuw-Apostolische Kerk

Nieuw-Apostolische Kerk
Nieuw-Apostolische Kerk Nieuw-Apostolische Kerk Nieuw-Apostolische Kerk

Plaats: Emmeloord

Locatie: De Dolomieten 2

Architect: Gerben ter Horst

materiaal: baksteen, hout, glas, dakpannen

Jaar: 2016


Beschrijving:

De Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland maakt deel uit van de internationale Nieuw-Apostolische Kerk. In 1977 begon de kerk in Emmeloord diensten te beleggen. In 1992 kon een voormalige rooms-katholiek kleuterschool aan de Dolomieten worden aangekocht, die tot kerk werd ingewijd. Het oude schoolgebouw, dat dateerde uit de jaren 1980, voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en werd gesloopt. In juni 2015 werd op de plek van de oude kerk met de bouw van een nieuw onderkomen gestart. Hetebrij Bouw uit Wolvega bouwde het nieuwe kerkgebouw naar ontwerp van architect Gerben ter Horst van Korfker Architecten uit Emmeloord. Het hoogste punt werd op 29 oktober 2015 bereikt. Op 20 maart 2016 werd de kerk ingewijd door districtsapostel Rainer Stork. 

Architect Ter Horst, lid van de Nieuw-Apostolische Kerk in Zwolle, ontwierp een eigentijds kerkgebouw dat uitblinkt in duurzaamheid. De gevels en daken zijn zeer goed geïsoleerd. Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Het gebouw staat op een rechthoekig grondplan. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband, de daken gedekt met zwarte pannen. De kerk staat aan de kruising De Dolomieten en Scandinaviëlaan in Emmeloord-West. Het gebouw is gericht op de kruising, daar is het hoogste punt. De entree ligt aan De Dolomieten. Achter de entree, die onder een lessenaarsdak staat, is de kerkzaal onder zadeldak. In de kerkzaal is aan weerszijden hoog in de muren een horizontale strook ramen aangebracht. Daardoor straalt het interieur vooral licht uit. Naast de vele ramen, is gekozen voor houten vloeren en lichte muren. In de kerkzaal staan vijftig stoelen. Boven in het gebouw is de consistorie ondergebracht en er is naast de kerkzaal een vergaderruimte, die ook gebruikt wordt voor het jeugdwerk en de zondagschool. De kleine gemeente heeft de kosten voor het gebouw niet zelf op hoeven hoesten. De kerkbouw werd centraal geregeld door de landelijke Nieuw-Apostolische Kerk. 

Op de zij- en de kopgevel bevindt zich een wit metalen plastiek, het kerksymbool van de Nieuw-Apostolische Kerk met een kruis in het water met rondom stralen. Deze drie elementen verwijzen naar de drie sacramenten. In tegenstelling tot andere Protestantse kerken, die alleen de doop en het avondmaal als sacrament kennen, kent de Nieuw-Apostolische kerk ook de Heilige Verzegeling, de letterlijke overdracht van de Heilige Geest en samen met de Heilige Waterdoop vormen deze de wedergeboorte uit water en geest. Volgens de leer van de Nieuw Apostolische kerk wordt men door de Heilige Verzegeling ingeschreven in het boek des levens van het Lam. Het kruis in het symbool staat voor de kruisiging van Jezus, het water voor het Heilig Doopsel en de zon, gesymboliseerd door 10 stralen, voor de Verzegeling met de Heilige Geest. Het eerste officiële embleem is in 1968 gemaakt door Walter Schmidt die van 1960 tot 1975 Stemapostel was, de hoogste geestelijke van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland. Richard Fehr (1939-2013), Stemapostel tussen 1988 en 2005, gaf het embleem in 1995 een meer moderne uitstraling.