Fietsbruggen Wellerwaard

Fietsbruggen Wellerwaard
Fietsbruggen Wellerwaard Fietsbruggen Wellerwaard Fietsbruggen Wellerwaard Fietsbruggen Wellerwaard Fietsbruggen Wellerwaard Fietsbruggen Wellerwaard

Plaats: Emmeloord

Locatie: Friesepad

Architect: Jurgen van Staaden

materiaal: composiet

Jaar: 2014


Beschrijving:

Ten noorden van Emmeloord ligt natuurgebied Wellerwaard dat bestaat uit een recreatiegebied, een natuurplas en een zwemplas. Op woensdag 17 oktober 2012 ondertekenden de gemeente Noordoostpolder en aannemer De Waard het contract voor ontgronding en profilering van de zwem- en recreatieplas Wellerwaard. In december 2012 werden de werkzaamheden voor de aanleg gestart. Gedeputeerde Bert Gijsberts en wethouder Willy Schutte groeven symbolisch de eerste laag klei af met een graafmachine. Dat de gemeente Noordoostpolder het 24 ha grote gebied aan kon leggen was mede te danken aan een subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu van vijf miljoen euro en door een bijdrage van het Europese landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling van 2,5 miljoen euro. Het hele project heeft 10 miljoen euro gekost. Voor recreatiegebied Wellerwaard is 590.000 m³ zand en klei afgegraven, 5500 m² zandstrand aangelegd en 4 km voet- en fietspaden. 

In het recreatie- en natuurgebied Wellerwaard liggen twee composietbruggen die gemaakt zijn door Schaap Composites in Lelystad. Het gaat om een fiets- en voetgangersbrug nabij het Friesepad over De Burchttocht en een brug tussen de noordelijke en zuidelijke plas in het gebied. Op 6 maart 2014 tekende directeur Leen Schaap van Schaap Composites en wethouder Willy Schutte het contract voor de bouw van de bruggen. De gemeente Noordoostpolder heeft voor de Wellerwaard bewust gekozen voor composiet, een materiaal dat destijds erg in opkomst was voor de bruggenbouw. Composiet is innovatief en biedt naast vormvrijheid en het duurzame karakter, kostenreductie over de gehele levensduur van de brug omdat het onderhoudsvrij is. De Almeerse architect Jurgen van Staaden was verantwoordelijk voor het ontwerp en Giverbo B.V. hielp mee met de realisatie ervan.  

De 3-delige Urbanite composietbrug tussen de noordelijke en zuidelijke plas werd als eerste op 4 december 2014 geplaatst. Met een composietbrug wordt hier een draagconstructie bedoeld die geheel vervaardigd is uit glasvezel versterkt kunststof. Door een slimme productiemethode waarbij de geprofileerde schamprand reeds in de mal werd aangebracht, is een volledig composiet brugdeel als één deel ontstaan zonder lijmverbinding of losse delen. De 40 m lange en 3,60 m brede fietsbrug heeft een gebogen vorm met bijkomend voordeel dat er geen water op de brug blijft staan. De twee bruggen zijn verschillend van lengte. De fietsbrug over de Burchttocht is 31,40 m lang. De composietbruggen in recreatiegebied de Wellerwaard waren de eerste composietbruggen in de gemeente Noordoostpolder. 

In opdracht van de gemeente Noordoostpolder realiseerde EFKO Beton uit Uitwellingerga kunstobjecten voor de entree van recreatiegebied Wellerwaard en markeringspalen bij het parkeerterrein waarin de gebiedsnaam en het logo, een paardenbloempluisje, zijn opgenomen. Het straatmeubilair in Wellerwaard, dat bestaat uit bankjes, picknicktafels, informatieborden, barbecues, afvalbakken en fietsparkeergelegenheid, is ontworpen door Bureau Stoep uit Den Haag. Ook hierin vinden we het logo van het gebied terug..

Architect

Ingenieur Jurgen van Staaden studeerde van 1970 tot 1976 aan de Technische Universiteit in Delft. In 1978 richtte hij architectenbureau Santman van Staaden Architecten op, dat in Almere gevestigd is. Hij realiseerde een diversiteit aan opdrachten waarbij ook kunstwerken zoals bruggen, geluidschermen en geluidswallen behoren.