AanDeel

AanDeel

Plaats: Emmeloord

Locatie: Deel 21

Architect: PBV Architecten

materiaal: beton, staal, glas

Jaar: 2019-2020


Beschrijving:

Aan de Deel 21 werd op 21 oktober 1957 het kantoorgebouw van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), dat gebouwd was naar een ontwerp van het Arnhemse architectenbureau Corn. Nap en C.J.P. van Ede, officieel geopend. Vanaf 1998 werden er plannen ontwikkeld voor een nieuw Emmeloord-centrum. Na jarenlange discussie over de invulling van de Deel werd het pand van de NAK, waar later het Landbouwhuis en de VVV in gevestigd waren, in augustus 2009 gesloopt om plaats te maken voor winkels. De discussie duurde echter voort. In 2015 breekt de gemeente Noordoostpolder met projectontwikkelaar Provast, die van de Deel een mooi, nieuw winkelcentrum moest maken. Daarop werd Strootman Landschapsarchitecten gevraagd om in een 'open planproces' te komen tot een masterplan voor het centrum van Emmeloord. Op 10 juli 2017 stemde de gemeenteraad in met het centrumplan.

Om invulling te geven aan het nieuwe plan deed de gemeente Noordoostpolder in 2017 verschillende uitvragen. Voor het gebouw op de plek waar het kantoorgebouw van de NAK heeft gestaan koos de gemeente begin 2018 het plan van Oost en Van Tilburg Ontwikkeling uit Urk (OVT) en PBV Architecten uit Wassenaar. Dit plan voor horeca, werken en wonen werd als meest passend beoordeeld. Belangrijke beoordelingscriteria waren duurzaamheid, klantbenadering, architectuur, financiën en de invulling van het programma.

In oktober 2019 startte Mateboer Bouw BV met de werkzaamheden voor de nieuwbouw van appartementencomplex AanDeel. Het gebouw staat op een vierkant grondplan en bestaat uit 4 bouwlagen onder een plat dak. In AanDeel kan gewoond en gewerkt worden. Op de begane grond is een commerciële plint voor onder andere kantoren, winkels en horeca. Op de 3 lagen daarboven zijn 15 appartementen gerealiseerd, 5 woningen op elke verdieping die allemaal net even anders van formaat, ligging en indeling zijn. De appartementen variëren in grootte van 90 m² tot 140 m². 

Het vrijstaande woon-werkcomplex ligt met de voorzijde aan de Deel en met de achterzijde aan het stadspark. Het gebouw is uitgevoerd met veel glas zodat het licht en transparant is en harmonies combineert met het omringende groen. AanDeel is zowel horizontaal als verticaal geleed middels witte prefab aluminium gevelbanden die voor de gevels uitsteken. De in het oog springende bouwkundige details, zoals de grote raampartijen, de houtkleurige aluminium lamellen en de inpandige balkons met antraciet kleurige glazen balustrades, geven de bijzondere architectonische kwaliteit aan. Het spaarzame metselwerk in de onderbouw is opgetrokken in grijze baksteen. Het pand is zeer duurzaam gebouwd en wordt niet aangesloten op het gasnet. De ruimtes worden verwarmd met een aansluiting op een warmtenet, dat warmte uit het grondwater haalt. Het platte dak wordt bedekt met zonnepanelen. De hoofdentree van de appartementen is aan de rechterzijde van het gebouw op de begane grond. Via een centrale gang is het trappenhuis en de lift bereikbaar. Onder het pand is een parkeerkelder gerealiseerd waar zich ook de bergingen bevinden. 

Half juli 2020 werd het hoogste punt bereikt. Het complex AanDeel wordt waarschijnlijk eind 2020 opgeleverd.

Laatste Update maandag, 07 september 2020