De Oude Bakkerij
Plaats: Urk
Locatie: Wijk 4-20
Maker:
materiaal: baksteen, hout, glas enz.
Jaar: 1929-1930
Beschrijving:
Op Urk waren voor de Tweede Wereldoorlog veel bakkerijen. Alleen in de Prins Hendrikstraat zaten er al zeven. Op de plek waar vroeger de schout en later de burgemeester woonden, tegenover de Bethelkerk, bouwde Jurie Brouwer (1890-1968) in 1929-1930 een brood- en banketbakkerij met bakkerswinkel, lunchroom en woning. Bakker Brouwer was een vooruitstrevende ondernemer, die altijd mogelijkheden zag en graag nieuwe dingen uitprobeerde. Zo had hij in de tuin van de bakkerij een lunchroom, kwam hij als eerste met Italiaans ijs en was de eerste bakker die de snijmachine aanschafte. Bron: Urkerland
Het pand is gebouwd in een karakteristieke interbellum stijl, een soberder kubistische baksteenarchitectuur die zakelijk expressionisme (1920-1935) wordt genoemd. De gevels zijn opgetrokken in Vlaams verband, waarbij een verdiepte voeg is toegepast. De voorgevel is niet meer de oorspronkelijke, nadat in 1946 tegen de bestaande gevel een nieuwe is opgetrokken. Hierbij is overigens wel de oorspronkelijke gevelindeling bewaard gebleven. Op 10 mei 2002 is Bakkerij Brouwer op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Kijk hier voor een uitgebreide beschrijving van het monument.
In juni 2013 verkocht de familie Brouwer de bakkerij aan Hendrika en Johanna Jonkers. Zij wilden er opnieuw een bakkerij in beginnen met een lunchroom. Het pand verkeerde in een 'deplorabele staat' en moest gerestaureerd worden. De restauratie werkzaamheden startten in oktober 2015 en geschiedde in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. De officiële starthandeling werd verricht door gedeputeerde Michiel Rijsberman en wethouder Geert Post. Omdat de oude bakkerij een rijksmonument is, waren er veel regels waar bij de verbouwing rekening gehouden moest worden. Zo moest het bestaande materiaal zoveel mogelijk worden hergebruikt, moesten te vervangen delen zoveel mogelijk van authentiek materiaal zijn en mocht er mondjesmaat gebruik gemaakt worden van nieuwe materialen. Bovendien was het interieur van de oude bakkerij nog intact en deze moest behouden blijven. Alles om ervoor te zorgen dat de vernieuwde zaak dezelfde uitstraling behield. De provincie Flevoland heeft € 288.000,- bijgedragen aan de restauratie, een kwart van de totale kosten van 1,2 miljoen euro.
Op 23 juni 2016 is Bakkerij & Eethuys 'De Oude Bakkerij' weer geopend voor het publiek. Er zijn diverse oude elementen van het oude interieur van de bakkerij terug te vinden in het nieuwe interieur, zoals de terrazzo vloer en het plafondontwerp. Ook zijn de geëtste raampanelen, vitrines, de kasten en de oude spiegel teruggeplaatst. De imposante ovendeur heeft een prominente plek op de nieuw ontworpen kunstwand gekregen. De oude vloerdelen zijn gebruikt voor de tafels in de lunchroom. Sijtsma Noord NV is als specialist in gevels en beton, ook op het gebied van restauratie van monumentale panden, ingeschakeld voor het herstel van de gevels. Het speciale voegwerk, schaduwvoeg en verdiepte voeg, is ook door deze firma verricht. Op de voorgevel zijn goudkleurige smeedijzeren letters aangebracht met de tekst: 'BROOD EN BANKERBAKKERIJ'.