Zeehonden in het Speelbos

Zeehonden in het Speelbos
Zeehonden in het Speelbos Zeehonden in het Speelbos Zeehonden in het Speelbos Zeehonden in het Speelbos Zeehonden in het Speelbos Zeehonden in het Speelbos

Plaats: Urk

Locatie: Staartweg nabij nr. 17

Kunstenaar: Sander en Rik Boom

Materiaal: hout

Jaar: 2022


Beschrijving:

Op 21 maart 2012 werd aan de rand van het Urkerbos een natuurspeelbos officieel geopend. De realisatie van het Urker speelbos was een gezamenlijk initiatief van Het Flevolandschap, de gemeente Urk en Waterschap Zuiderzeeland. Samen met Stichting Buurtwerk maakten leerlingen van verschillende Urker basisscholen tekeningen en maquettes van hun ideale natuurspeelbos, die als uitgangspunt dienden voor het uiteindelijke ontwerp dat gemaakt werd door Kompan uit Houten. De financiering van het project werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Flevoland (LEADER subsidie), de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij. 

In 2021 werd het 2 ha grote speelbos gerenoveerd. Door achterstallig onderhoud was het bos helemaal dichtgegroeid. De opknapbeurt startte in februari met het kappen van een flink aantal bomen. Het nabij gelegen gebied werd bij het speelterrein gevoegd waardoor het speelbos twee maal zo groot werd. Door het nieuwe gedeelte van het speelbos loopt 'de Staart', een voormalige 1025 m lange zandbank die ten noorden van Urk aan het eiland vastzat. De oude zandbank, die in 1952 tot onder het grondwaterpeil voor zandwinning werd afgegraven, is weer zichtbaar in het landschap teruggebracht door naast de aanwezige singel grond met gras af te graven. Het oude zand met grind en schelpjes, dat nog in de ondergrond aanwezig was, werd hierdoor weer zichtbaar. Tot de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 viel de zandbank vaak droog en was het de plek waar honderden zeehonden kwamen om te rusten en waar de wijfjes hun jongen wierpen. In de vorm van houtsculpturen zijn de zeehonden in het speelbos teruggebracht. De drie beeldhouwwerken zijn, met een weergaloze beheersing van de kettingzaag, stuk voor stuk uit hout gesneden door de boomzaagkunstenaars Sander en Rik Boom van Boom Woodcarving uit Wenum Wiesel. Met een arsenaal aan motorzagen met zaagbladen variërend van klein naar groot, maakten zij de zeehonden, ook wel robben genoemd, die de herinnering aan de tijd dat Urk een eiland was levend houden. 

Op 9 maart 2022 is Natuurspeelbos 2.0 feestelijk heropend. Leerlingen van basisschool De Vuurbaak hebben samen met wethouder Nathanaël Middelkoop struiken gepland. Daarmee werden de onderhoudswerkzaamheden in het speelbos symbolisch afgerond. De uitbreiding van het Urker speelbos is vormgegeven door Stichting de Populier en is een versterking van het 'Rondje Eiland Urk' waarlangs eveneens houtsculpturen van de gebroeders Boom te bewonderen zijn.

Kunstenaars

Sander Boom is een van de beste woodcarvers ter wereld. Na een opleiding aan de lagere technische school (lts) werd Sander allround timmerman en startte in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. In 2007 begon hij met woodcarven, een kunstvorm waarbij motorzagen gebruikt worden om bijzondere houten beelden te maken. "Ik zaagde af en toe hobbymatig wat voor mijn moeder. Toen er ook vanuit de rest van mijn omgeving steeds meer interesse kwam, ging het balletje rollen en besloot ik om er verder mee te gaan." De opdrachten en beelden werden steeds groter en mooier. Daarom hakte Sander de knoop door en werd hij fulltime carver. Vervolgens werd Boom Woodcarving opgericht. Samen met zijn broer Rik vormt Sander een carvingteam dat deelneemt aan zowel wood- als icecarving wedstrijden. Net zoals Sander bleek ook Rik een bijzonder talent te hebben voor het maken van houtsculpturen. Zelf zeggen ze "het zal wel in ons bloed zitten, de liefde voor hout". Helemaal vreemd is het niet, gezien hun achtergrond als timmerman en orgelmaker. In 2018 is Rik ook in het bedrijf gekomen en samen bouwen de gebroeders Boom aan een waar carving-imperium met als hoogtepunt een splinternieuw Carving Centre dat medio 2021 gereed kwam.

Sander Boom doet geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland, Schotland, Amerika en Alaska. Op het NK Woodcarving in 2009 werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen sculptuurzagen en dat doet hij in 2014 en 2015 nog eens dunnetjes over. In 2015 werd Sander tweede bij de Noordoostpolder Buitendagen van Staatsbosbeheer. Tijdens de Boomkroonpad Carving Cup 2013 en 2017 in Drenthe wist hij verschillende eerste prijzen in de wacht te slepen. Tijdens de wedstrijd in 2017 werd Rik Boom derde in de categorie grote beelden. Op 16 september 2022 werd Sander door een vakjury benoemd tot Nederlands Kampioen Carving 2022. Motorzaagkunst vraagt om een uitzonderlijke beheersing van een motorzaag en maakt het tot een extreme kunstvorm. Houtcarving en icecarving zijn met elkaar te vergelijken. Al was het alleen al, omdat veel gereedschappen bij beide disciplines hetzelfde zijn. Het is dan ook geen wonder dat de Nederlandse toppers in het woodcarven, Sander en Rik Boom, in 2017 de titel in het icecarven opeisten. In 2018 maakte Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een Wisentkop in Dronten. In 2021 maakte Sander samen met Rik in opdracht van de gemeente Urk de kunstwerken 'Rob', 'Kiekendief' en 'Het Stelletje' langs 'Rondje Eiland Urk' en in 2022 drie zeehonden voor het Urker Speelbos. In 2022 maakte Sander in opdracht van Groengroep 'De Populier' een giraffe en inktvis in wijkpark Espelervaart in Emmeloord.

Na het vmbo en een beroepsopleiding tot meubelmaker is Rik Boom aan de slag gegaan als orgelmaker. Vanzelfsprekend kreeg hij al snel mee waar zijn broer Sander mee bezig was. Rik begon in 2010 ook met (hout) carving. Hij volgde een cursus carving bij zijn broer. Eenmaal aan de gang met de kettingzaag was Rik er direct van overtuigd dat hij zijn roeping gevonden had. In 2018 maakte hij definitief van zijn hobby zijn beroep en kwam hij in dienst bij het bedrijf van zijn broer Sander. Rik Boom werd in 2018 Nederlands kampioen carving. In 2018 en 2022 won hij de eerste prijs op de carving wedstrijd in het Kuinderbos in Noordoostpolder.