Zeehonden in het Speelbos

Zeehonden in het Speelbos

Plaats: Urk

Locatie: Staartweg

Kunstenaar: Sander en Rik Boom

Materiaal: hout

Jaar: 2022


Beschrijving:

Op 21 maart 2012 werd aan de rand van het Urkerbos een natuurspeelbos officieel geopend. De realisatie van het Urker speelbos was een gezamenlijk initiatief van Het Flevolandschap, de gemeente Urk en Waterschap Zuiderzeeland. Samen met Stichting Buurtwerk maakten leerlingen van verschillende Urker basisscholen tekeningen en maquettes van hun ideale natuurspeelbos, die als uitgangspunt dienden voor het uiteindelijke ontwerp dat gemaakt werd door Kompan uit Houten. De financiering van het project werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Flevoland (LEADER subsidie), de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij. 

In 2021 werd het 2 ha grote speelbos gerenoveerd. Door achterstallig onderhoud was het bos helemaal dichtgegroeid. De opknapbeurt startte in februari met het kappen van een flink aantal bomen. Het nabij gelegen gebied, tussen het Berechja College en park Hooiland, werd bij het speelterrein gevoegd waardoor het speelbos twee maal zo groot werd. Door het nieuwe gedeelte van het speelbos loopt 'de Staart', een voormalige 1025 m lange zandbank die ten noorden van Urk aan het eiland vastzat. De oude zandbank, die in 1952 tot onder het grondwaterpeil voor zandwinning werd afgegraven, is weer zichtbaar in het landschap teruggebracht door naast de aanwezige singel grond met gras af te graven. Het oude zand met grind en schelpjes, dat nog in de ondergrond aanwezig was, werd hierdoor weer zichtbaar. Tot de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 viel de zandbank vaak droog en was het de plek waar honderden zeehonden kwamen om te rusten en waar de wijfjes hun jongen wierpen. In de vorm van houtsculpturen zijn de zeehonden in het speelbos teruggebracht. De drie beeldhouwwerken zijn, met een weergaloze beheersing van de kettingzaag, stuk voor stuk uit hout gesneden door de boomzaagkunstenaars Sander en Rik Boom van Boom Woodcarving uit Wenum Wiesel. Met een arsenaal aan motorzagen met zaagbladen variërend van klein naar groot, maakten zij de zeehonden, ook wel robben genoemd, die de herinnering aan de tijd dat Urk een eiland was levend houden. 

Op 9 maart 2022 is Natuurspeelbos 2.0 feestelijk heropend. Leerlingen van basisschool De Vuurbaak hebben samen met wethouder Nathanaël Middelkoop struiken gepland. Daarmee werden de onderhoudswerkzaamheden in het speelbos symbolisch afgerond. De uitbreiding van het Urker speelbos is vormgegeven door Stichting de Populier en is een versterking van het 'Rondje Eiland Urk' waarlangs eveneens houtsculpturen van de gebroeders Boom te bewonderen zijn.

Kunstenaars

Sander Boom had in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. In 2007 begon hij met woodcarven, een kunstvorm waarbij motorzagen gebruikt worden om bijzondere houten beelden te maken. Samen met zijn broer Rik vormt hij een carvingteam dat deelneemt aan zowel wood- als icecarving wedstrijden. Net zoals Sander bleek ook Rik een bijzonder talent te hebben voor het maken van houtsculpturen. Zelf zeggen ze ‘het zal wel in ons bloed zitten, de liefde voor hout’. Helemaal vreemd is het niet, gezien hun achtergrond als timmerman en orgelmaker. Sander doet geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland, Schotland, Amerika en Alaska. Op het NK Woodcarving in 2009 werd hij Nederlands Kampioen Sculptuurzagen. In 2015 werd Sander Boom tweede bij de Noordoostpolder Buitendagen van Staatsbosbeheer. Tijdens de Boomkroonpad Carving Cup 2013 en 2017 in Drenthe wist hij verschillende eerste prijzen in de wacht te slepen. Tijdens de wedstrijd in 2017 werd Rik Boom derde in de categorie grote beelden. Motorzaagkunst vraagt om een uitzonderlijke beheersing van een motorzaag en maakt het tot een extreme kunstvorm. In 2018 maakte Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een Wisentkop in Dronten. In 2021 maakte Sander samen met Rik in opdracht van de gemeente Urk de kunstwerken 'Rob', 'Kiekendief' en 'Het Stelletje' langs 'Rondje Eiland Urk' en in 2022 drie zeehonden voor het Urker Speelbos.