Schilderingen DURF-container

Schilderingen DURF-container

Plaats: Urk

Locatie: Wilhelminapark aan De Akkers

Kunstenaar: Geertje, Heijltje en Boaz

Materiaal: staal en verf

Jaar: 2023


Beschrijving:

DURF voor een gezond, veilig en kansrijk Urk. DURF is de lokale versie van het preventiemodel ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO). Het succesvolle IJslandse model helpt gemeenten om, op basis van wetenschappelijke inzichten, duurzaam te werken aan gezonde en gelukkige jongeren. De helft van de inwoners van Urk is jonger dan 28 jaar. Daarom investeert de gemeente in DURF. In het kader van een jongerenproject heeft DURF in oktober 2023 een pop-up container met daarin sportspullen in het Wilhelminapark aan De Akkers geplaatst. Met de pop-up container wil DURF sport en cultuur voor iedereen beschikbaar maken. Met een wisselend aanbod wordt vanuit DURF gezorgd dat jongeren kennismaken met verschillende sporten. De saaie bruine zeecontainer had natuurlijk een aantrekkelijk uiterlijk nodig. Als onderdeel van het DURF programma heeft de gemeente Urk, in samenwerking met partners en onder leiding van kunstenares Stieneke Oeverbeek, een wedstrijd uitgezet onder jongeren. Oeverbeek riep op instagram Urker jongeren op om een eigen ontwerp in te leveren met een korte motivatie waarom ze mee wilde doen en waarom ze voor dit ontwerp gekozen hadden. Uit de 9 ingezonden ontwerpen vond de jury de ontwerpen van Geertje, Heijltje en Boaz het best passen op de container. 

Na een excursie naar streetart-hoofdstad Lelystad, om inspiratie op te doen, zijn de drie kunstenaars aan de slag gegaan. Onder leiding van Stieneke Oeverbeek hebben Geertje, Heijltje en Boaz een uitdagend proces doorlopen om hun ontwerpen op papier te vertalen naar het formaat van de zeecontainer. Schetsen, bijschaven, aanpassen waren slechts enkele stappen in dit avontuur. Met hun creativiteit hebben de drie Urker jongeren een uniek kunstwerk op de DURF-container gerealiseerd en ervaring opgedaan als street artist.

Op 22 december 2023 onthulde wethouder Freek Brouwer samen met Heijltje de schilderingen op de container. "Ik wilde hier heel graag aan mee doen. Dit gaat verder dan mijn dromen. Vandaar de tekst op de container: Beyond my dreams" vertelde Heijltje bij deze gelegenheid. De jonge kunstenaars hadden de vrije hand. Zo zie je op de zeecontainer een zonnige kant, een verassende tekst en een stoere kant. De oranje kant met de vogel en vlinder is het werk van Geertje. De afbeelding van 'de ruimte' is door Boaz op de container geschilderd.