De wereld van Urk

De wereld van Urk
De wereld van Urk De wereld van Urk De wereld van Urk De wereld van Urk De wereld van Urk

Plaats: Urk

Locatie: De Singel, in de hal van het Gemeentehuis

Kunstenaar: Siemen Bolhuis

Materiaal: brons

Jaar: 1988

Beschrijving:

In de centrale hal van het gemeentehuis van Urk hangt een Kunstwerk van Siemen Bolhuis, genaamd ‘De wereld van Urk’. Het is in opdracht van de gemeente Urk, in verband met de opening van het nieuwe gemeentehuis op 11 mei 1988, gemaakt. Bolhuis vertelt: “het idee voor ‘de wereld van Urk’ kreeg ik in bad toen ik met de zeepbellen aan het spelen was. Door de bellen zag ik het hele beeld plotseling voor me. Dus op een moment dat ik helemaal niet met mijn ontwerp bezig was. In dit geval was dat het begin van 2800 uur werk, voordat het beeld in mijn hoofd ook een beeld in de hal van het gemeentehuis was”.

Het kunstwerk bestaat uit twee bollen van brons met een doorsnede van 155 cm. In het verhalende kunstwerk is de verbondenheid met de zee en de visserij vastgelegd. Op de binnenbol zie je op het zuidelijk halfrond een reliëf met bot (vis). Boven de evenaar de skyline van Urk omstreeks 1930. Je ziet kenmerkende Urker gebouwen, de gemeentelijke Visafslag, Bethelkerk, Wilhelminaschool, de Vuurtoren, het Kerkje aan Zee, het Wakend Oog en Hotel het wapen van Urk. De opengewerkte buitenbol verbeeldt de wereld van de visserij. Op het noordelijk halfrond zijn vier, aan de dwarskuil liggende botters afgebeeld, die samengehouden worden door de stralen van de zon. De botters hebben hun netten uit, die onderin weer samenvallen. Door de omloopsnelheid van één omwenteling per half uur wordt de illusie gewekt dat de botters voorbij Urk varen en de netten vangen de vis. Doordat de bollen om elkaar heen draaien is er een steeds veranderend kunstwerk te zien. Siemen Bolhuis is van mening dat de om elkaar heen draaiende ‘werelden’ het hart van het Urker gemeentehuis vormen. Bij de onthulling zei de kunstenaar: “Ik zie het ook echt als mijn bol, maar ik denk dat het goed is dat ik hier hardop zeg dat het Uw bol is”.

Met dank aan Het Urkerland voor het inzien van het archief.

Kunstenaar

Siemen Bolhuis is in 1956 in Soest geboren. Als kind wist hij al dat hij beeldhouwer wilde worden. Hij studeerde van 1975 - 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds 1981 woont en werkt Bolhuis in Almere. Op zijn website zegt hij over zichzelf: “steeds opnieuw komt er iets uit mijn handen dat me verwondert en enthousiast maakt”.
Bolhuis werkt veelal aan de hand van opdrachten, de vraag van een opdrachtgever creatief te beantwoorden ligt in zijn aard. Af en toe maakt hij beelden die niet uit een opdracht voortkomen.

Sinds 2005 werkt Bolhuis, daar waar mogelijk is, samen met de dichter en beeldend kunstenaar Hein Walter.

In Almere-Stad vind je voor het Nuon kantoor het kunstwerk "Blad". Ook de hekken van de Rabobank zijn door Bolhuis vervaardigd. Verder staat in Almere-Stad de beeldengroep "Bedrijfskring", aan de Uithof "Hestia" en in de tuin van het natuureducatie centrum het Eksternes het kunstwerk "De windroos". Aan de Evenaar staat het kunstwerk "Ik ben buiten", op de Hospitaalpromenade "Voortvarend" en bij het scheepswrak aan het Fischerpad staat ook een kunstwerk. Op Urk vind je twee kunstwerken "de Toekomst van Urk" en "de Wereld van Urk". In de binnentuin van woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten staat "Pomum Granny".

Ook buiten Flevoland is werk van Bolhuis te vinden, in Weesp staat het kunstwerk Weespermoppenbakker (1989). In Amsterdam werd in 1986 op het Leidseplein een kunstwerk van Wim Kan en Corrie Vonk geplaatst, dat in 1997 in Den Haag is geplaatst. In Enschede staat het kunstwerk "Eikenblad" (1997).

Laatste Update woensdag, 16 juni 2010