Glasmozaïek De Hofstee

Glasmozaïek De Hofstee
Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee Glasmozaïek De Hofstee

Plaats: Urk

Locatie: Oslolaan 2-4

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: glas

Jaar: 2023


Beschrijving:

Op 9 oktober 2020 is de bouw van het tweede zorgcentrum van Talma op Urk naar ontwerp van KHV Architecten officieel van start gegaan. De Hofstee is gebouwd op het terrein van de Wilhelminaschool die sinds januari 2010 gehuisvest is in een nieuw schoolgebouw aan de Almerelaan. Het woonzorgcomplex bestaat uit twee vleugels van 6,5 en 10 m hoog. Een tussendeel verbindt de vleugels met elkaar. Aan de kant van de Westermeerdijk zijn 24 zorgwoningen gerealiseerd, aan de kant van de Oslolaan 40 seniorenwoningen met een gevarieerde architectuur. De gebouwen kenmerken zich door licht en openheid. Zo heeft De Hofstee een groot atrium, dat het gebouw een open karakter geeft en op de begane grond tevens ruimte biedt voor gezellige zitjes en hoekjes waar mensen onder het genot van een kopje koffie elkaar kunnen ontmoeten.

Voor in het Atrium heeft de Urker kunstenaar Geert Weerstand een glasmozaïek gemaakt. Hij koos als onderwerp de haven van Urk. Weerstand is in 2022 aan het ongeveer 3 m brede kunstwerk begonnen. Het is gemaakt in zijn atelier op Urk, maar ook tijdens een verblijf in Spanje werkte hij eraan. Het glaskunstwerk is gebaseerd op een schilderij van de in 2011 plotseling overleden Urker kunstschilder Willem Post, die gecharmeerd was van nostalgische en maritieme sferen. Het Urk van net na 1900 sprak Post erg aan. Het is een tafereel van de Westhaven. Links zien we de westelijke havendam waar op het uiteinde het havenvuur staat, in de volksmond 'ut vuurtjen’ genoemd'. De UK53 vaart de haven binnen, een bijbootje achter zich aan slepend. Op de 'hellige' van Hakvoort liggen schuiten. De huisjes langs de haven zijn door Weerstand heel gedetailleerd weergegeven. Links achter de huisjes zien we de Bethelkerk en het kerkje aan de Zee. De zon is net ondergegaan, de lucht kleurt oranje. 

Op 21 juni 2023 werd woonzorgcomplex De Hofstee, dat in februari 2022 in gebruik genomen is, officieel geopend. Bij die gelegenheid onthulde oud-medewerker van Talma Urk en bewoner van De Hostee Beth Post samen met burgemeester Cees van den Berg het glaskunstwerk van de haven. Aan de burgemeester en de dochter van Geert Weerstand en Talma medewerkster Esther van Dijk-Weerstand de eer om de laatste hand aan het kunstwerk te leggen. Onder het toeziend oog van vele belangstellenden en genodigden mocht de burgemeester het gouden haantje op de Bethelkerk zetten en Esther voegde als laatste stukje een Urker vrouwtje toe. 

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.