Muurschildering Strandpaviljoen

Muurschildering Strandpaviljoen
Muurschildering Strandpaviljoen Muurschildering Strandpaviljoen Muurschildering Strandpaviljoen Muurschildering Strandpaviljoen

Plaats: Urk

Locatie: Staversekade 1

Kunstenaar: Urker jongeren o.l.v. S. Oeverbeek

Materiaal: muurverf

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op zaterdag 10 juli 2021 werd de muurschildering van het Street Art project bij het Strandpaviljoen onthuld door wethouder Freek Brouwer, die kunst en cultuur in zijn portefeuille heeft. In mei 2021 gingen de Urker kunstenares Stieneke Oeverbeek-Pasterkamp en de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) op zoek naar jongeren die onder begeleiding van de kunstenares een muurschildering wilden realiseren op de douchemuur van het in 2020 geopende Strandpaviljoen aan de Staversekade. Grethe van den Berg, Henry Cretier, Jelize Oost, Jurian van den Berg en Reinier Ras gingen de uitdaging aan. Samen met Stieneke Oeverbeek hebben ze stap voor stap meegemaakt hoe je een muurschildering op deze schaal maakt: van gesprekken met de opdrachtgever, de gemeente Urk en het maken van een ontwerp tot het schilderen van de muur zelf.

De muurschildering stelt een meisje voor, dat een beker in haar hand houdt waaruit ze door een rietje drinkt. De contour van het meisje wordt achter haar vier keer herhaald. Dat verwijst naar de vijf makers van het kunstwerk, maar kan ook duiden op de achterliggende generaties. Het patroon achter het meisje is dat van het Urker striepboatjen, het rood gestreepte hemd van de mannendracht op Urk. Het is niet in de traditionele kleur weergegeven, maar grafisch vormgegeven in grijs en wit. Het iconische beeld van de vuurtoren staat op de beker waaruit het meisje haar milkshake drinkt. De zalm kleurige en mint-groene bubbels zijn een speelse verwijzing naar de douchemuur. 

Na twee voorbereidingsdagen vol workshops werd op 5 juli gestart met de uitvoering. De betonnen muur van het Strandpaviljoen werd geschuurd en in de primer gezet zodat de muurverf beter kon hechten. De dag erna werd de afbeelding door middel van een raster op de muur getekend. Daarna kon het schilderen beginnen. De lijnen van het striepboatjen moesten mooi strak geverfd worden dus werd er eerst tape aangebracht. 

De deelnemers stelden zich op de facebook pagina van SCAB voor en vertelde waarom ze aan het Street Art project deelnamen: 
"Ik ben Grethe van den Berg, ik ben 14 jaar ik zit in de tweede van het Pieterzandt. Ik teken vaak omdat ik het leuk vind om te doen en het leek me gewoon heel gaaf om hier aan mee te doen".
"Ik ben Henry Cretier, 20 jaar. Ik houd van tekenen, boetseren en veel andere dingen waar ik karakters, personages uit voort kan brengen. Dit vooral op cartoon gebied".
"Mijn naam is Jelize Oost, ik ben 17 jaar en doe de opleiding specialist schilder aan het Cibap in Zwolle. Op creatief gebied doe ik van alles een beetje maar ik schilder en teken voornamelijk".
"Ik ben Jurian van den Berg. Ik ben 13 jaar, ik zit op het Berechja College. Ik teken animatie en ik doe hier aan mee omdat ik muurschilderen super vind".
"Ik ben Reinier Ras, 18 jaar. Ik doe mee omdat het me mega gaaf leek om aan zo’n groot project te werken. Ik leer ook nieuwe mensen kennen waarmee ik in groepsverband werk. Dit project iets wat ik in mijn portfolio kan doen". Reinier was naast deelnemer ook vlogger van het Street Art project en heeft het creatieve proces en het realiseren van het project in vlogs vastgelegd.
 
Bronnen: facebook SCAB; Het Urkerland; De Noordoostpolder