Mozaïeken Bakkerij Brouwer

Mozaïeken Bakkerij Brouwer
Mozaïeken Bakkerij Brouwer Mozaïeken Bakkerij Brouwer Mozaïeken Bakkerij Brouwer

Plaats: Urk

Locatie: Wijk 7- 30, Pieter Hoekmanstraat

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen, keramische steen

Jaar: < 2005 / 2012


Beschrijving:

Op de gevel van Bakkerij Brouwer op Wijk 7 hangt een steenmozaïek dat gemaakt is door de Urker kunstenaar Geert Weerstand, die oude Urker taferelen vastlegt. Hier heeft hij een tafereeltje aan de haven afgebeeld. Op de achtergrond keren de botters terug naar de haven. Als de visserman terug van zee kwam was het werk nog niet gedaan. De vis en het schip moesten schoongemaakt worden en de netten geboet, gerepareerd. Aan de haven zit een Urker visserman de schade aan een visnet te repareren. Met een 'boetnaald' herstelt hij de mazen in het net. Tot 1900 waren de netten van hennepgaren gebreid, later werd er katoengaren gebruikt. Om de netten te conserveren moesten ze getaand worden, vandaar de bruine kleur. Links van de visserman staan twee Urker vrouwen te praten. De linker vrouw heeft een witte doek over haar arm, de rechter draagt een mand aan haar arm.

Een soortgelijk tafereeltje vinden we terug op het mozaïek dat Geert Weerstand in opdracht van Bakkerij Brouwer maakte voor de opening op 25 april 2012 van de vernieuwde bakkerszaak. Het glasmozaïek, dat is ingelegd in keramiek, kreeg een plaatsje in de winkel. Het tafereel is gemaakt aan de hand van oude foto's en het huidige leven. Zo is het huisje dat op het mozaïek is weergegeven te vinden in de oude kern achter Weerstands eigen woning en zijn de figuren gemaakt naar foto's van de opdrachtgever. Rechts staan twee vrouwen te praten. Daarachter zit Jan de Boer, de eigenaar van bakkerij Brouwer op de bakfiets. Helemaal links is diens moeder afgebeeld die haar kleinzoon Klaas en kleindochter Julyna, de kinderen van de bakker, een krentenbol uit haar bollenmand geeft. Vroeger werden de bollen van de bakker uitgevent. Dat was het werk van jonge meisjes. Met de met een witte doek afgedekte bollenmand aan de arm gingen zij langs de huizen om het brood aan de klanten te verkopen. Bron: Landleven september 2015

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.