De Steenhoop der getuigenis

De Steenhoop der getuigenis
De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis

Plaats: Urk

Locatie: Vlechttuinen 6

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: Belgisch hardsteen en zwerfkeien

Jaar: 2003


Beschrijving:

Aan Ransuil in de Polderwijk staat het kunstwerk "De steenhoop der getuigenis" van de Urker kunstenaar Geert Weerstand. De titel verwijst naar de gelijknamige steenhoop die Jacob oprichtte als getuigenis van het verbond met zijn oom Laban (Genesis 31:43-54). Op 4 april 2003 werd de dependance van de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk officieel geopend. Als openingshandeling werd het kunstwerk door burgemeester Dick Schutte en locatiedirecteur Dick van den Dool onthuld, geassisteerd door de kunstenaar. Het kunstwerk bestaat uit een zuil op een plateau met daaromheen zwerfkeien. Tijdens zijn toespraak zei dhr. van den Dool: “Een school waar je steen voor steen aan jezelf bouwt, waar diamanten zichtbaar worden. Dit opgerichte teken is om te laten zien dat deze school er niet zomaar is, het is een steenhoop der getuigenis”.

Diamanten komen in het kunstwerk terug. De zwerfkeien rondom de zuil beelden de leerlingen als ongeslepen diamanten uit. De kompasroos geeft aan dat elk in de wereld zijn eigen weg gaat. In het midden van deze kompasroos staat een zuil, die de leerkrachten symboliseert. De zuil werd in een steengroeven in België van Belgisch hardsteen vervaardigd. Boven op de zuil staat de vlam van de Heilige Geest. De vlam verbeeldt dat wij door de Heilige Geest bezield en geleid moeten worden. De schuine kanten van de zuil staan voor de brede en smalle weg (Mattheüs 7:13-14). De metafoor van de brede en de smalle weg is onderdeel van de Bergrede, volgens de christelijke overlevering de rede die Jezus hield op de berg Galilea. “Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. Nauw is de poort naar het leven en smal is de weg er naartoe, en slechts weinigen weten die te vinden."

De school is vernoemd naar ds. Pieter Zandt die op 6 maart 1880 in het Groningse Stedum werd geboren. Op z’n 13e ging hij naar Kampen om daar naar het Stedelijk Gymnasium te gaan. In 1900 liet Pieter Zandt zich inschrijven aan de Utrechtse universiteit om theologie te gaan studeren. Zandt is vooral bekend geworden omdat hij als leider van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) van 15 september 1925 tot aan zijn dood op 4 maart 1961 in de Tweede Kamer zat. 

Op 19 december 2012 werd het nieuwe gebouw van de Pieter Zandt Scholengemeenschap, dat gebouwd is naar ontwerp van Bouwtechniek de Boer (Btec) uit Urk, officieel geopend door wethouder Geert Post. Uitbreiding in de naaste omgeving van het hoofdgebouw was nodig omdat de school uit zijn jasje was gegroeid. De nieuwbouw kostte € 1,700.000,- en is gebouwd door Bouwbedrijf Noordersluis uit Lelystad. Het ontwerp is een langwerpig, duurzaam schoolgebouw met heldere volumes. In het ontwerp zijn kleinschaligheid, intimiteit, gezondheid en duurzaamheid sleutelwoorden. Het pand heeft een grondoppervlakte van 600 m² en telt twee bouwlagen

Met dank aan Geert Weerstand voor de verstrekte informatie.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.