De Wachtsman

De Wachtsman
De Wachtsman De Wachtsman

Plaats: Urk

Locatie: Staversekade

Kunstenaar: Piet Brouwer

Materiaal: brons

Jaar: ca. 2016

Beschrijving:

In 2010 werd op de Staversekade een authentieke taanketel geplaatst. Omstreeks 2016 is boven het smeedijzeren deurtje van de taanketel een kleine bronzen plaquette bevestigd die gemaakt is door Piet Brouwer. De plaquette is uitgevoerd in reliëf. Uit de vlakke achtergrond verrijst een mansfiguur op klompen, de pet diep over de ogen getrokken. De figuur is en trois quart afgebeeld dat betekent deels van opzij en deels van voren. De man loopt naar rechts. Omdat je bij dit kunstwerk direct kunt zien wat er is uitgebeeld, wordt de voorstelling figuratief genoemd. De compositie is asymetrisch wat een dynamisch effect geeft. Onder de figuur staat de tekst: DE WACHTSMAN. 

Een wachtsman of nachtwaker is een persoon die 's nachts de wacht houdt. Reeds in de 19e eeuw leefden op Urk verschillende personen die dit beroep uitoefenden. Ook in de scheepvaart komt de wachtsman voor. Het is een persoon die op een stilliggend vaartuig of drijvend werktuig achterblijft. Volgens verschillende reglementen mag een schip niet onbeheerd achtergelaten worden. 

Kunstenaar

Piet Brouwer werd op 21 mei 1933 op Urk geboren. Zwarte houten klompen maken deel uit van de Urker kledingdracht, maar niemand wist meer hoe die gemaakt moesten worden. Brouwer vond dat maar niks en besluit in 1976 zich aan te melden bij de toen kersverse klompenmakersschool in Enter. Hij ontwikkelde een grote voorliefde voor houtsnijden en behaalde zijn klompenmakers diploma. Pas in de begin jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstond zijn passie voor kunst. Piet Brouwer was van 1961 - 1992 directeur van een electrotechnisch bedrijf op Urk en combineerde in het begin, deze taak met het kunstenaarsschap. Van 1985 - 1990 studeerde Piet Brouwer aan de Vrije Academie in Nunspeet. Daar leerde hij zijn houtsnijwerken in was te maken. Ook kreeg hij onderricht in klei en brons. Brouwer werkt het liefst figuratief en haalt de inspiratie voor zijn kunstwerken uit de Urker geschiedenis. Naast beeldhouwwerken maakt hij aquarellen. Piet Brouwer is een gedreven kunstenaar.

Ter afsluiting van het 50-jarig jubileum van Piet Brouwer Electrotechniek BV werd Piet Brouwer benoemd in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg het lintje voor zijn inzet voor het installatiebedrijf maar ook voor zijn inzet voor de Urker cultuur en cultuurhistorie. Op Urk zijn in de openbare ruimte vijf kunstwerken van Piet Brouwer in de openbare ruimte te vinden: de IJsvlet, de Vroemoer, Hulp en steun, Meester Verstelle en de Wachtsman. Op Schokland vinden we in het museum op Middelbuurt een beeldje over de ontruiming van het eiland en in de kerk is het doopvont door Bouwer gemaakt. Ook buiten de Provincie Flevoland staan beelden van de Urker kunstenaar: in Rijssen – ‘de Stadsomroeper’ en in Enter – ‘boer met ganzen’, ‘de Maaier', 'Klompenmaker achter zijn werkbank' en 'de Klompenmaker'.

Laatste Update vrijdag, 24 augustus 2018