De Wachtsman

De Wachtsman
De Wachtsman De Wachtsman

Plaats: Urk

Locatie: Staversekade

Kunstenaar: Piet Brouwer

Materiaal: brons

Jaar: 2017

Beschrijving:

In 2010 werd door vrijwilligers van de Stichting Historische Westhaven op de Staversekade een authentieke taanketel geplaatst. Op 8 april 2017 begon het nieuwe seizoen van de stichting. Nadat voorzitter Hans Heikoop tijdens een korte toespraak stilgestaan had bij het zware ongeval van lid Wouter Kramer jr., vroeg hij of Wouter van Jannetje Zeezicht (Wouter Kramer sr.) een net wilde ophijsen. Hiermee onthulde Kramer sr. boven het smeedijzeren deurtje van de taanketel een plaquette waarmee de Stichting Historische Westhaven hem in het zonnetje wilde zetten. Bron: Urkerland

De bronzen plaquette, die is uitgevoerd in reliëf, is gemaakt door de kunstenaar Piet Brouwer. Uit de vlakke achtergrond verrijst een mansfiguur op klompen, de pet diep over de ogen getrokken. De figuur is en trois quart afgebeeld dat betekent deels van opzij en deels van voren. De man loopt naar rechts. De mansfiguur op het reliëf vertoont grote overeenkomst met de persoon van Wouter Kramer sr.. Piet Brouwer heeft het model van het reliëf in was vervaardigd waarna de gietvorm uit gips en/of chamotte werd opgebouwd. Vervolgens werd de vorm verhit waardoor het wasmodel wegsmolt en een holte overbleef. Daarin werd het vloeibare brons gegoten. Na afkoeling is het bronsreliëf gereinigd en gepatineerd. Omdat je bij dit kunstwerk direct kunt zien wat er is uitgebeeld, wordt de voorstelling figuratief genoemd. De compositie is asymetrisch wat een dynamischer effect geeft. Onderop de plaquette staat de tekst: DE WACHTSMAN. 

Een wachtsman of waker is een persoon die waakt over de veiligheid van een gebouw of een terrein of over de veiligheid en het welzijn van een of meer andere mensen. Een waker is tevens iemand die er over waakt dat gebruiken of tradities, of andere toestanden of ideeën in ere gehouden blijven. Wouter Kramer sr. is iemand die waakt over het cultureel erfgoed van Urk. 

Kunstenaar

Piet Brouwer werd op 21 mei 1933 op Urk geboren. Zwarte houten klompen maken deel uit van de Urker kledingdracht, maar niemand wist meer hoe die gemaakt moesten worden. Brouwer vond dat maar niks en besluit in 1976 zich aan te melden bij de toen kersverse klompenmakersschool in Enter. Hij ontwikkelde een grote voorliefde voor houtsnijden en behaalde zijn klompenmakers diploma. Pas in de begin jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstond zijn passie voor kunst. Piet Brouwer was van 1961 - 1992 directeur van een electrotechnisch bedrijf op Urk en combineerde in het begin, deze taak met het kunstenaarsschap. Van 1985 - 1990 studeerde Piet Brouwer aan de Vrije Academie in Nunspeet. Daar leerde hij zijn houtsnijwerken in was te maken. Ook kreeg hij onderricht in klei en brons. Brouwer werkt het liefst figuratief en haalt de inspiratie voor zijn kunstwerken uit de Urker geschiedenis. Naast beeldhouwwerken maakt hij aquarellen. Piet Brouwer is een gedreven kunstenaar.

Ter afsluiting van het 50-jarig jubileum van Piet Brouwer Electrotechniek BV werd Piet Brouwer benoemd in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg het lintje voor zijn inzet voor het installatiebedrijf maar ook voor zijn inzet voor de Urker cultuur en cultuurhistorie. Op Urk zijn in de openbare ruimte vijf kunstwerken van Piet Brouwer te vinden: 'Hulp en Steun' (1991), 'de IJsvlet' (1994), 'Meester Verstelle' (1995), 'de Vroemoer' (1998) en 'de Wachtsman' (2017). Brouwer maakte ook het beeldje 'Paalscherm om de Urker top'. Als waardering voor de inzet van de SGP voor het herstel van het palenscherm gaf hij het kunstwerk in 2014 aan die partij cadeau. Op zijn beurt schonk de SGP het kunstwerk aan de burgemeester opdat het een prominente plaats in de raadzaal zou krijgen en de hele bevolking ervan kon genieten. Op Schokland vinden we in het museum op Middelbuurt 'Ontruiming van Schokland 1859' (1994) en in de kerk is de replica van het doopvont door Bouwer gemaakt. Ook buiten de Provincie Flevoland staan bronzen beelden van de Urker kunstenaar: in Rijssen – ‘de Stadsomroeper’ (2001) en in Enter – 'Klompenmaker' (1993), 'n Gaanzendriewer' (1997) een beeld van een boer met één gans, ‘de Maaier' (2000), 'Klompenmaker achter zijn werkbank' (2000) en 'Gaanzendriewer' een boer met acht ganzen.

Laatste Update zaterdag, 13 april 2019